Начальник департаменту кібербезпеки СБУ розкрив структуру хакерських угрупувань РФ

Начальник департаменту кібербезпеки СБУ розкрив структуру хакерських угрупувань РФ

Ексклюзив
Укрінформ
Російські хакерські угрупування є військовими частинами з кодовими назвами, які входять до структур Головного розвідувального управління Генштабу і Федеральної служби безпеки Російської Федерації.

Про це розповів в інтерв’ю Укрінформу начальник департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк.

«Хакерські угруповання або їх ще називають АPТ-групи діють безпосередньо в штаті спецслужб. Їх структура нам відома. У Росії в цьому плані лідирують саме ГРУ і ФСБ. У ГРУ є військові частини, які є спеціальними підрозділами. Наприклад, частина 74455 - це SandWorm, частина 26155 - це АРТ-28. І таких багато. Кожна з них спеціалізується на конкретних напрямках. SandWorm - на атаках по енергетиці, на телекомі, інтернет-провайдерах, операторах зв’язку. Там є окремі люди, які пишуть шкідливі програмні засоби, рухаються мережею, надсилають фішингові листи тощо. У ФСБ є «Армагеддон», «Turla», «Dragonfly». Кожна спецслужба має по дві-три АРТ-групи», - повідомив він.

За словами Вітюка, угрупування SandWorm очолює Євген Серебряков. СБУ інкримінує йому здійснення хакерської атаки на оператора мобільного зв’язку «Київстар» у грудні минулого року.

Він зазначив, що в СБУ планують оголосити підозри членам угрупування SandWorm, а також очільникам ГРУ ГШ РФ.

Як розповів начальник Департаменту кібербезпеки СБУ, хакерські угруповання у Росії постійно розширюються, з’являються нові групи.

У кібервійні їхніми союзниками є лише білоруські хакери.

Читайте також: Кібератака на Київстар: у справі оголосять підозри хакерам SandWorm і посадовцям ГРУ

«Наприкінці 2022 року спецслужби Білорусі направляли своїх хакерів на стажування в Росію. У них були спільні навчання, тренування, але вага білорусів у кібервійні незначна», - зазначив Вітюк.

Як повідомлялося, 12 грудня 2023 року оператор «Київстар» став мішенню потужної хакерської атаки, що призвела до технічного збою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-