Проросійська позиція влади Сербії ставить під сумнів євроінтеграцію країни - експертка

Проросійська позиція влади Сербії ставить під сумнів євроінтеграцію країни - експертка

Укрінформ
Однозначно проросійський вектор сербської влади у ході післявиборчого конфлікту з опозицією ставить під сумнів успішну євроінтеграцію Сербії в майбутньому.

Як передає Укрінформ, таку думку висловила експертка-міжнародниця, редакторка порталу «Балканський оглядач» Наталя Іщенко в ефірі телемарафону «Єдині новини» у відповідь на запитання, чи позначиться конфлікт між владою та опозицією на зовнішньополітичному векторі Сербії.

«Він уже позначився, причому дуже неочікувано, тому що, як не дивно, у ці дні керівництво Сербії демонструє однозначно проросійський вектор», – сказала Іщенко.

За її словами, якщо протягом останніх років Белград демонстрував намагання бути багатовекторним і вступати до ЄС, але й враховувати голоси, які лунають з Москви і навіть з Пекіна, то після активізації післявиборчих протестів у столиці країни президент Вучич і прем’єр-міністр Ана Брнабич «в один голос повторюють усе те, що говорять у Кремлі».

Читайте також: У Сербії протестувальники штурмували столичну мерію

«Це і "спроба Майдану", яка нібито інспірується якимись західними силами, і "спроба Заходу дестабілізувати внутрішню ситуацію" в Сербії. Це дуже дивно, тому що раніше сербське керівництво ніколи не допускало такого перекосу, принаймні нинішня сербська владна команда ніколи не була такою однозначно проросійською», – зауважила експертка.

Коментуючи у цьому контексті шанси Сербії на успішну євроінтеграцію в майбутньому, Іщенко зазначила, що нинішня проросійська орієнтація ставить величезний знак запитання стосовно цього. Вона нагадала, що насправді саме зовнішньополітична орієнтація країни й раніше викликала багато запитань, оскільки Сербія не приєдналася до санкцій проти Росії, хоча Брюссель буквально вимагає від Белграда ухвалення такого рішення.

Читайте також: У Сербії студенти оголосили блокаду руху в столиці

Як повідомляв Укрінформ, президент Сербії Александар Вучич 1 листопада розпустив парламент і призначив на 17 грудня 2023 року дострокові парламентські та місцеві вибори.

У ніч після виборів Вучич оголосив, що його партія перемогла на виборах у Белграді.

Після цього у сербській столиці тисячі людей вийшли на вулиці, протестуючи проти сфальсифікованих, на їхню думку, результатів міських виборів.

Фото: Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-