Сербія дозволить в'їзд усім автомобілям з номерами Косова

Сербія дозволить в'їзд усім автомобілям з номерами Косова

Укрінформ
Уряд Сербії ухвалив рішення, яке дозволить вільний рух усіх транспортних засобів з Косова з номерами RKS на територію своєї країни.

Про це заявив директор Управління у справах Косова в уряді Сербії Петар Петкович, повідомляє Kosovapress, передає Укрінформ.

«Дозвіл на участь у дорожньому русі всіх транспортних засобів, зареєстрованих Тимчасовими інститутами самоврядування в Приштині, робиться виключно з практичних міркувань, щоб полегшити становище людей і забезпечити їм свободу пересування», - сказав Петкович, наполягаючи на тому, що це не є визнанням незалежності Косова.

Відповідне рішення набуде чинності з 1 січня, проте Петкович не уточнив, чи не будуть більше номерні знаки автомобілів при перетині кордону заклеюватися наклейками. Наразі автомобілі з номерними знаками RKS повинні були отримувати на кордоні з Сербією пробні номерні знаки, які були дійсні протягом 60 днів і коштували п'ять євро. Але 20 вересня 2021 року уряд Косова ухвалив рішення про захід взаємності, який змусив водіїв із Сербії проходити таку ж процедуру для в'їзду в Косово.

Читайте також: ЄС і США закликали Косово та Сербію відновити діалог, аби не допустити подальшої ескалації

Номерні знаки з сербськими абревіатурами міст Косова, зокрема КМ, видаються сербською владою і вважаються незаконними владою Косова.

За посередництва Європейського Союзу 30 вересня 2021 року було досягнуто тимчасової угоди про номерні знаки, вона мала діяти протягом шести місяців, поки робочі групи Косова і Сербії не знайдуть довгострокового рішення, і призвела до того, що водії з косовськими і сербськими номерними знаками прикріплюють наклейки з державною символікою на своїх номерних знаках щоразу, коли перетинають кордон цих двох держав.

Видача номерних знаків КМ спричинила кризу, яка призвела до протестів, виходу сербів з установ та встановлення барикад.

Як повідомляв Укрінформ, напруженість на півночі досягла кульмінації 24 вересня цього року, коли в місті Баньске-і-Звечан сербська терористична група вчинила агресію, вбивши поліцейського Афріма Буняку.

Фото: «Радіо Свобода»

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-