Правляча партія Сербії перемагає за підсумками результатів виборів

Правляча партія Сербії перемагає за підсумками результатів виборів

Укрінформ
Повні результати виборів, оприлюднені в середу, принесли правлячій партії Сербії перемогу на парламентських та місцевих виборах, які відбулися 17 грудня 2023 року.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє AFP.

"Повні результати виборів принесли у середу правлячій партії Сербії значну перемогу на парламентських та місцевих виборах, що відбулися 17 грудня, на тлі протестів проти ймовірних фальсифікацій", - йдеться у повідомленні.

За результатами підрахунку, сербська прогресивна партія (SNS) президента Александара Вучича набрала 46,75 відсотка голосів, тоді як основний опозиційний табір, об'єднаний під прапором партії "Сербія проти насильства" (SPN), отримав 23,66 відсотка, про що свідчать дані, оприлюднені на сайті Республіканської виборчої комісії.

У Комісії не коментували опубліковані результати, а лише оновили дані, щоб показати, що всі виборчі дільниці були пораховані.

Опозиційні групи раніше оскаржували результати, а партія SPN вимагала від ЄС проведення міжнародного незалежного розслідування.

Міжнародні спостерігачі також повідомляли про порушення, зокрема про "купівлю голосів" та "вкидання бюлетенів у виборчі скриньки", а декілька західних країн висловили стурбованість виборчим процесом.

Читайте також: Проросійська позиція влади Сербії ставить під сумнів євроінтеграцію країни - експертка

Як повідомляв Укрінформ, акції протесту у Белграді почалися після парламентських виборів 17 грудня. Правляча правопопулістська "Сербська прогресивна партія" (SNS) президента Александара Вучича, за офіційними даними, здобула 47% голосів, тоді як опозиційна "Сербія проти насильства" – 23%.

Наступного дня міжнародна місія спостерігачів, до якої входили представники ОБСЄ, Європейського парламенту та Європейської ради, повідомила про низку порушень на виборчих дільницях, зокрема, про випадки купівлі голосів і вкидання до урн підроблених бюлетенів.

Влада відкидає звинувачення у фальсифікації виборів. Акції протесту тисяч прихильників сербської опозиції спершу тривали мирно, втім у неділю, 24 грудня, сотні демонстрантів спробували увірватися в мерію, вибивши скло в будівлі. Поліція застосувала проти них сльозогінний газ і затримала десятки людей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-