Парламент Греції ухвалив закон, який дозволив створювати приватні університети

Парламент Греції ухвалив закон, який дозволив створювати приватні університети

Укрінформ
Парламент Греції підтримав законопроєкт, що дозволить створювати в країні приватні університети. Цьому передували дебати у парламенті та масові протести на вулицях.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє AP.

"Грецькі законодавці вночі проти суботи схвалили широкі реформи, які покладуть край державній монополії на університетську освіту", - йдеться у повідомленні.

За декілька годин до голосування, яке почалося у п'ятницю ввечері та закінчилося після опівночі, протестувальники атакували поліцію біля будівлі парламенту з використанням запалювальних шашок та петард. Загалом близько 18 000 людей мітингували у центрі Афін, виступаючи проти запропонованого законопроєкту.

Поліція застосувала сльозогінний газ. У заяві поліції йдеться, що дев'ятеро громадян та семеро офіцерів зазнали поранень, а троє ймовірних учасників заворушень були заарештовані.

Тим не менш, останні опитування громадської думки показують, що більшість греків погоджується зі створенням в країні приватних університетів.

Правоцентристський уряд Греції стверджує, що така реформа допоможе залучити в країну кваліфікованих працівників.

"Ми повинні сказати рішуче так цьому заходу... як гарантії більшої свободи та більшого доступу до знань для всіх грецьких студентів", – сказав прем’єр-міністр Кіріакос Міцотакіс у парламенті перед голосуванням.

Опозиційні партії були загалом проти цього законопроєкту, стверджуючи, що він порушує Конституцію.

"(Уряд) запроваджує концепцію меритократії, яка оплачується за рахунок плати за навчання. У кого є гроші, той навчатиметься: сила привілеїв", — заявив під час триденних дебатів законодавець Гарріс Мамулакіс від головної лівої опозиційної партії Сіріза.

Читайте також: У Житомирі студенти вийшли на акцію проти об’єднання університетів

Як повідомляв Укрінформ, у грецькому місті Комотіні поліція вивела з будівлі юридичного факультету студентів, які захопили його під час іспитів на знак протесту проти планів уряду дозволити приватні університети в країні. Ця реформа запобігатиме виїзду кваліфікованих фахівців на навчання за кордон і зробить грецьку вищу освіту більш затребуваною на ринку праці, переконані у парламенті.

Однак, на думку протестувальників, законопроєкт знецінить освіту в державних університетах, які надають безкоштовне навчання, і вища освіта стане доступною лише заможним громадянам.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-