Сі заявив Рютте, що розрив промислових ланцюжків приведе до конфронтації та протистояння

Сі заявив Рютте, що розрив промислових ланцюжків приведе до конфронтації та протистояння

Укрінформ
Лідер Китаю Сі Цзіньпін на зустрічі в Пекіні з прем’єр-міністром Нідерландів Марком Рютте наголосив на необхідності підтримання економічної глобалізації та заявив, що розрив промислових ланцюжків приведе до конфронтації та протистояння.

Як передає Укрінформ, про це йдеться в повідомленні МЗС КНР про переговори очільників двох держав.

«Роз’єднання (декаплінг – ред.) та розрив зв’язків ведуть в нікуди, а єдиним корисним для всіх шляхом є відкрита співпраця», - сказав Сі.

За його словами, Китай вважає давно застарілим «чорно-білий» підхід і мислення «з нульовою сумою», коли виграш однієї країни означає невідворотний програш іншої.

«Справді безпечний світ має бути світом глибокої інтеграції та взаємозалежності. Штучне створення технологічних бар’єрів і розрив промислових ланцюжків та ланцюжків поставок призведе лише до розколу та конфронтації», - заявив лідер Китаю.

Він підкреслив, що китайський народ, як і будь-який інший, має законне право на розвиток і ніщо не зможе зупинити науково-технічний прогрес Китаю.

Сі також підкреслив готовність Китаю поглиблювати взаємодію з Європою та висловив сподівання, що Нідерланди й надалі відіграватимуть активну роль у сприянні розвитку конструктивних відносин між Китаєм і ЄС.

Рютте, своєю чергою, зауважив, що роз’єднання та розрив зв’язків не є політичним варіантом для уряду Нідерландів, оскільки дії будь-якої країни, що завдають шкоди інтересам розвитку Китаю, вдарять і по самій цій країні.

«Нідерланди цінують дружні відносини з Китаєм і готові продовжувати поглиблювати партнерство… зміцнювати співпрацю у сферах економіки й торгівлі… а також активізувати взаємодію і координацію з питань міжнародних і регіональних гарячих точок», - цитує Рютте китайське зовнішньополітичне відомство.

Читайте також: Рютте: Найближчим часом в Україну відправлять велику кількість боєприпасів

У повідомленні не згадується обговорення лідерами Китаю і Нідерландів найбільш конфліктних питань двосторонніх відносин, зокрема й російської війни проти України, проте напередодні поїздки до Пекіна глава нідерландського уряду запевняв, що обов’язково порушить тему агресії РФ на переговорах із лідером Китаю.

Деякі західні ЗМІ також повідомляють, що Рютте сказав про обговорення сторонами всіх найгостріших питань. У тому числі обмеження експорту до Китаю передових чипів нідерландської ASML та кібератаки китайських хакерів на сервери міноборони Нідерландів.

Як повідомляв Укрінформ, прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте перед візитом до Китаю заявив, що в Пекіні обговорить із головою КНР Сі Цзіньпіном війну в Україні та відносини між ЄС і Китаєм.

Фото: Xinhua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-