Саудівську Аравію обрали очільником комісії ООН з прав жінок

Саудівську Аравію обрали очільником комісії ООН з прав жінок

Укрінформ
Саудівську Аравію обрали головою комісії ООН зі становища жінок (UNCSW), яка має сприяти гендерній рівності та розширенню прав і можливостей жінок у світі.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє The Guardian.

"Саудівську Аравію було обрано головою комісії ООН, яка має сприяти гендерній рівності та розширювати можливості жінок у всьому світі, після того, як її заявка на головування була засуджена правозахисними групами через "жахливий" досвід королівства в галузі прав жінок", - йдеться у повідомленні.

Повідомляється, що під час голосування ніхто не виступив проти її кандидатури.

Посла Саудівської Аравії в ООН Абдулазіза Альвасіла було обрано головою Комісії зі становища жінок (CSW) шляхом акламації. Такі посади чергуються між п’ятьма регіональними групами ООН та зазвичай затверджуються одноголосно.

Згідно з даними ЗМІ, коли попередник Алвасіла на посаді, посол Філіппін в ООН Антоніо Мануель Лагдамео, запитав, чи хтось проти цього рішення, у залі запанувала тиша.

Як очікувалося, Бангладеш мав обійняти цю посаду після того, як Філіппіни вийшли під тиском Азійської групи після року головування замість звичайних двох. Утім, наприкінці процесу втрутилася Саудівська Аравія та пролобіювала це рішення. Для Саудівської Аравії це перше призначення з часу створення комісії у 1946 році.

Правозахисні групи швидко звернули увагу на іронію того, що Комісію очолює країна, в якій розрив між правами чоловіків та жінок є значним навіть "на папері".

Голова нью-йоркського офісу Amnesty International Шерін Тадрос зауважила, що Саудівська Аравія сама "має жахливу репутацію у галузі прав жінок та далека від мандату Комісії".

Читайте також: Канада розширила санкції проти Ірану через порушення прав жінок

Директор організації Human Rights Watch Луї Шарбонно також засудив це рішення та зазначив, що воно "демонструє приголомшливе нехтування правами жінок в усьому світі".

Офіційні особи Саудівської Аравії вказали на закон про "особистий статус", прийнятий у 2022 році, як доказ прогресу в галузі прав жінок в країні.

Як повідомляв Укрінформ, українська делегація на черговій сесії Комісії ООН зі становища жінок, що проходить у Нью-Йорку, порушила питання стосовно залучення жінок до процесів відновлення України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-