Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Більшість людей у США підтримують Україну

Більшість людей у США підтримують Україну

Укрінформ
Олександра Матвійчук: Наша наративна історія боротьби за свободу близька та зрозуміла американцям

За два тижні в США я відвідала 8 міст у різних куточках країни, провела публічні лекції у 7 університетах, безліч офіційних зустрічей, інтерв’ю, панельних дискусій та приватних розмов. Цей візит, який планувався академічним, швидко перетворився в “unblock tour”, як його влучно назвав мій колега. Ці кілька днів працюю у Вашингтоні перед таким важливим для нас голосуванням про виділення Україні допомоги у 60 мільярдів доларів.

Де б я не виступала, американська публіка завжди тепло мене приймала. Наша наративна історія боротьби за свободу їм близька та зрозуміла. Після виступів підходило багато людей. Вони дякували, фотографувалися, розказували, що робили для України, обіцяли написати своїм конгресменам. Це відповідає соціології, більшість людей в США підтримують Україну.

Нам допомагає багато різних людей. Вранці у Конгресі я зіштовхнулася із своєю колегою з Польщі, ми встигли обійнятися, а вона сказати, що їхня делегація тут тільки для того, щоб розблокувати нам допомогу. А ввечері одна поважна юристка розказала, як разом із своєю подругою з Латвії запросила на вечерю жінок-конгресменок із Республіканської партії, щоб переконати їх підтримати Україну.

Над зрушенням цього питання вже багато місяців працює величезна кількість людей. Частина із них робить це щоденно. На цей тиждень в Конгрес приїхали українські релігійні діячі. Російські лобісти переконують конгресменів, що в Україні переслідують християн. На жаль, у цьому впевнена не тільки Марджорі Тейлор Грін. Тож важливо, що ці дні вони слухають представників українських церков.

Я не знаю, що буде в суботу, але розкажу вам одну історію. Після чергової зустрічі одна людина мені сказала, що її здивував перший рядок гімну України. Бо національні гімни, які вона знає, починаються словами, на кшталт, «Бог благословив нашу країну», а наш «Ще не вмерла». Я відповіла, що ми усі українці у цьому рядочку, бо поки ми живі, то будемо боротися до останньої секунди.

Фото стіни у Конгресі. Там зараз багато наших прапорів.

Олександра Матвійчук, українська правозахисниця, лауреат премій імені Василя Стуса та «Захисник демократії», голова організації «Центр громадянських свобод», нагородженої Нобелівською премією миру 2022 року

FB

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-