До 10 та 15 років тюрми засудили двох бойовиків, які зізналися у «фосфорних» атаках на Україну

Суд призначив покарання у вигляді 10 та 15 років позбавлення волі двом жителям Луганської області, які вступили до загарбницьких угруповань Росії й воювали проти Сил оборони України на східному фронті.

Як передає Укрінформ, про це повідомила СБУ.

Обидва бойовики потрапили в полон до українських захисників під час контрнаступальних операцій Сил оборони під Бахмутом Донецької області.

У ході досудового розслідування затримані надали свідчення про воєнні злочини російських загарбників, зокрема про використання заборонених фосфорних бомб проти цивільної інфраструктури міста Попасна Луганської області та про розграбування Миронівської ТЕС і приватних будинків у Донецькій області.

Читайте також: На Миколаївщині 15 років в’язниці дали російському агенту, який шпигував за технікою ЗСУ

"Враховуючи співпрацю зі слідством, суд призначив одному зловмиснику 10 років тюрми, інший – проведе за гратами 15 років", – зазначили у СБУ.

Слідством встановлено, що один із засуджених воював проти України з 2014 року. У складі терористичних угруповань російського бойовика Козіцина він обстрілював позиції АТО в районі Світлодарської дуги.

Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну зловмисник долучився до складу 85-ї окремої мотострілецької бригади Збройних сил РФ. У лавах загарбників він брав участь у боях у районі Бахмута, зокрема тих, що мали на меті стримування українського контрнаступу біля селища Кліщіївка.

Читайте також: В Україні зареєстрували вже майже 112 тисяч воєнних злочинів

Інший засуджений у лютому 2022 року "мобілізувався" до 6-го мотострілецького "козачого" полку 2-го армійського корпусу Російської Федерації. Після зарахування до лав загарбників фігурант пройшов на полігоні тактичну та вогневу підготовку для ведення штурмових дій в умовах міської інфраструктури.

У подальшому зловмисник був "відряджений" на Бахмутський напрямок, де обстрілював бойові позиції Сил оборони України неподалік від Курдюмівки Донецької області.

Як повідомляв Укрінформ, до 12 років ув'язнення з конфіскацією майна засудили бойовика терористичного угруповання "ЛНР", що був узятий у полон неподалік від Білогорівки Луганської області.