Боррель ще раз закликав країни ЄС розблокувати військову допомогу для України

Високий представник ЄС Жозеп Боррель знову закликав уряди країн-членів розблокувати фінансові ресурси, призначені для військової допомоги Україні, і які не можуть бути використані за відсутності консенсусу між країнами-членами.

Про це сам Жозеп Боррель розповів у вівторок у Брюсселі під час прес-конференції за підсумками Ради міністрів ЄС із зовнішніх відносин (на рівні міністрів оборони), повідомляє кореспондент Укрінформу.

«На цей момент ми маємо сім правових актів, які мають бути ухвалені, щоб мобілізувати €6,6 мільярда. Це не було можливим зробити вже доволі тривалий час, тому що немає погодження за необхідним консенсусом. Нам потрібна одноголосність, якої немає вже протягом місяців. Я вчора говорив про це на Раді міністрів із закордонних справ, і ми зробили це сьогодні знову. Є €6,6 мільярда, які чекають на застосування, а всі інструменти, що необхідні для цього, все ще чекають на ухвалення», - сказав Боррель.

Він зауважив, що ця ситуація є особливо гострою, з огляду на те, що український фонд допомоги ємністю у €5 мільярдів, що створюється в межах Європейського фонду миру, був погоджений на вищому рівні серед лідерів ЄС, на рівні Європейської Ради.

«Це більше ніж теоретична дискусія. Будь-які затримки у військовій підтримці мають реальні наслідки, і ці наслідки вимірюються людськими життями та пошкодженою цивільною інфраструктурою, як і пастками на полі бою в Україні. Це особливо важливо, тому що ми зараз підходимо до використання надзвичайних надходжень від заморожених (російських) активів, дебати щодо чого відбудуться на рівні Coreper (Комітет постійних представників ЄС - ред.) цього тижня», - наголосив високий представник ЄС.

Читайте також: Боррель: Шалений спротив Росії проведенню Саміту миру свідчить про його важливість

Жозеп Боррель нагадав, що 90% цих надходжень від заморожених російських активів будуть спрямовані до Європейського фонду миру, для подальшого прямого постачання Україні необхідної зброї та військового обладнання. Тож, за словами Високого представника ЄС, країни-члени мають докласти всіх зусиль, аби уникнути будь-якого блокування й цих фінансових ресурсів у сумі близько €3 мільярдів на рік.

Як вже повідомлялося, 28 травня у Брюсселі відбулося засідання ради міністрів ЄС із зовнішніх відносин на рівні міністрів оборони європейських країн. Головною темою зустрічі стало продовження та посилення військової допомоги для України, її підтримка у захисті від неспровокованої та злочинної російської агресії.