Орбан у Москві не представляє інтереси НАТО - Столтенберг

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, який здійснює сьогодні візит до Москви, не представляє там інтереси НАТО, і, ймовірно, проінформує про перебіг цієї поїздки у Вашингтоні під час зустрічі глав держав та урядів Альянсу.

Про це сьогодні у Брюсселі під час пресконференції напередодні Вашингтонського саміту НАТО заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Безумовно, прем’єр-міністр Віктор Орбан не представляє НАТО на цих зустрічах, він представляє свою власну країну… Він був у Москві до цього, і потім, після повернення, поінформував нас про цей візит. Угорщина поінформувала нас і про цей візит (до Москви – ред.), і я очікую, що у Вашингтоні під час саміту наступного тижня буде можливість розглянути обговорення, які він мав у Москві. Це те, що відбувається між союзниками на регулярній основі», - сказав керівник Альянсу.

Читайте також: Столтенберг: Нам не потрібен «Мінськ-3», треба знайти надійне рішення для сталого миру

Він наголосив, що всі союзники по Альянсу, включаючи Угорщину, погодилися з тим, що Росія є агресором, і саме вона несе відповідальність за початок війни та наслідки, і саме вона може зупинити загарбницьку війну вже сьогодні, зупинивши атаку проти України.

«Водночас Угорщина чітко заявила, що не хоче підтримувати зусилля НАТО у наданні військової допомоги для України та фінансові зобов’язання. Тому я їздив до Будапешта кілька тижнів тому. Доброю новиною є те, що ми знайшли компроміс. Це означає, що Угорщина не буде частиною нового командування НАТО у Вісбадені, не буде частиною безпекової допомоги від НАТО для України й угорські гроші не будуть витрачатися на військову допомогу для України. Водночас Угорщина не буде блокувати відповідні зусилля НАТО», - зауважив Столтенберг.

Читайте також: Фон дер Ляєн - про візит Орбана до РФ: «Умиротворення» не зупинить Путіна

Він нагадав, що Угорщина долучилася до багатьох потужних заяв Альянсу, в яких союзники засудили російську агресію проти України та висловили повагу її територіальної цілісності.

«Я впевнений, що під час зустрічі у Вашингтоні на саміті НАТО ми знову знайдемо дуже потужну мову щодо цієї війни, засудимо російське вторгнення та підтримаємо територіальну цілісність України», - додав генеральний секретар НАТО.

Як повідомлялося, 9-11 липня у Вашингтоні відбудеться 75-й саміт НАТО, одним з головних питань якого буде збільшення військової допомоги для України.