Столтенберг: Нам не потрібен «Мінськ-3», треба знайти надійне рішення для сталого миру

Столтенберг: Нам не потрібен «Мінськ-3», треба знайти надійне рішення для сталого миру

Укрінформ
Суверенним правом України є визначати умови, за яких можуть відбутися переговори щодо завершення війни, але вся попередня поведінка Росії говорить про те, що не можна допускати чогось на кшталт "Мінська -3", натомість, потрібно знайти надійне рішення для сталого миру.

Про це сьогодні у Брюсселі під час пресконференції напередодні Вашингтонського саміту НАТО заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу.

«Ми бачили тенденцію агресивної поведінки Росії проти України. Ця війна розпочалася не в 2022 році, вона розпочалася у 2014 році. Вони (РФ – ред.) спочатку незаконно анексували Крим, вже за кілька місяців вдерлися на схід Донбасу, погодили припинення вогню - «Мінськ- 1». Вони порушили його, просунулися далі на захід, погодили «Мінськ-2». Потім перечекали кілька років та вдалися до повномасштабної атаки, щоб забрати навіть більше. Ми не можемо отримати «Мінськ-3», - наголосив Єнс Столтенберг.

«Що є необхідним зараз – це щось надійне, що дійсно може зупинити війну, щоб Росія зупинила свою агресію. І коли бої будуть зупинені, нам буде потрібна безпека. Нам буде необхідно надати українцям спроможності для стримування, та надати певні гарантії безпеки для України. І це саме та причина, з якої союзники погодилися, що Україна стане членом НАТО», - додав керівник Альянсу.

Читайте також: Україна прагне отримати «незворотну» пропозицію про можливий вступ до НАТО - посол

Він зауважив, що наразі немає жодних ознак, що кремлівський лідер Путін готовий вести переговори про мир, та нагадав про останні пропозиції Кремля, за якими за обіцянки про припинення вогню Україна має віддати не лише ті території, які були незаконно анексовані або захоплені російськими військами, але й ті території, які знаходяться під контролем України. Крім того, Путін продовжує вимагати, щоб Україна відмовилася від права визначати свій власний шлях та стати членом НАТО.

«Безумовно, це справа України - вирішувати, що є прийнятними умовами для мирних переговорів та для будь-яких переговорних рішень. Тому що Україна є суверенною державою. Що маємо зробити ми, як союзники по НАТО – це допомогти Україні, зміцнити її руку. Тому що є прямий зв'язок між тим. що відбувається за столом переговорів та ситуацією на полі бою. Тож, якщо ви хочете досягти рішення шляхом переговорів, тоді ви маєте надати більше військової підтримки для України. Це точно те, що зараз роблять союзники», - зазначив Єнс Столтенберг.

Він висловив впевненість, що під час саміту НАТО залишатиметься рішучим та ухвалить новий масштабний пакет допомоги для України, який передбачає створення нового командування НАТО по Україні, нові фінансові зобов’язання, нові оголошення про надання військової допомоги, із укладенням двосторонніх безпекових угод між Україною і країнами-союзницями, із подальшим поглибленням взаємосумісності Збройних сил України із силами Альянсу.

Читайте також: Саміт НАТО має чітко назвати Росію найбільшою загрозою безпеці - Бербок

«Тож це буде сильна демонстрація наших зобов’язань перед Україною. Я очікую на нові оголошення у військовій підтримці, зокрема, у сфері протиповітряної оборони, а також на погодження нового командування НАТО та фінансових зобов’язань. Це буде набагато сильніший пакет допомоги, ніж він був до саміту», - наголосив керівник Альянсу.

Як повідомлялося, 9-11 липня у Вашингтоні відбудеться ювілейний 75-й саміт НАТО, одним із головних питань якого буде нарощування військової допомоги для України.

Фото: nato.int

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-