Австрійський полковник назвав головні завдання для F-16 в Україні

Ексклюзив

Винищувачі F-16 не є якимось "вундерваффе" (диво-зброєю), але їх поставка Україні є важливим внеском у захист критично важливої інфраструктури України, а також для можливого витіснення російської бойової авіації вглиб РФ і, таким чином, зменшення використання Росією керованих авіабомб (КАБ).

Таку думку в інтерв’ю Укрінформу висловив полковник ЗС Австрії, керівник Інституту підготовки офіцерів Терезіанської військової академії Маркус Райснер.

"Активний компонент ППО, на мій погляд, – це застосування українських Повітряних сил. І тут, звичайно, великі сподівання зараз покладаються на можливу поставку F-16, що дасть змогу, з використанням відповідного озброєння класу "повітря-повітря", фактично змінити дистанцію, на якій зараз російські бойові літаки застосовують планерні бомби, на невигідну для росіян. Це змусить їх відступити ще далі у свій повітряний простір через активну протиповітряну оборону України, в даному випадку – застосування винищувальної авіації", - сказав він.

Читайте також: Україна потребує в чотири рази більше систем ППО, ніж має зараз - австрійський полковник

Водночас австрійський військовий експерт вказав на те, що одна система озброєнь сама по собі не змінює хід війни. "Так само й F-16 не є якимось "вундерваффе" (диво-зброєю). Потрібно завжди розглядати F-16 у поєднанні з поставленим озброєнням класу "повітря-повітря" та "повітря-земля", і це все має бути забезпечено відповідною логістикою. В Україні також має бути ряд аеродромів, щоб ці винищувачі F-16 могли перебазовуватися та не бути одразу виявленими росіянами", - заявив Райснер.

Він підкреслив, що постачання літаків F-16 є важливим внеском у стратегічний захист критично важливої інфраструктури України та для боротьби з російськими КАБами.

Читайте також: Навчальний центр F-16 у Румунії підготував першу групу пілотів

"Іншими словами, тут можна досягти двох речей. Перша – це захист критичної інфраструктури, тобто зменшення кількості стратегічних повітряних атак Росії в глибині України. Але інша – це також можливе витіснення російської бойової авіації вглиб Росії і, таким чином, зменшення використання Росією керованих авіабомб. Це ті дві великі надії, які покладаються на застосування F-16", - переконаний австрійський полковник.

Як повідомлялося, міністр оборони Нідерландів Рубен Брекельманс у коментарі Укрінформу заявив, що винищувачі F-16 від Нідерландів надійдуть в Україну найближчим часом.