СБУ оголосила підозру полковнику РФ, який керував ракетними ударами по енергосистемі України

Служба безпеки України заочно оголосила підозру російському полковнику Олегу Скітському, під командуванням якого загарбники атакували українську енергосистему ракетами Х-101.

Як передає Укрінформ, про це повідомила СБУ.

Скітський є командиром 121-го важкого бомбардувального полку Військово-повітряних сил Росії.

Встановлено, що за наказами полковника його підлеглі здійснювали масовані повітряні атаки на енергосистему України. Основними цілями були ключові енергогенерувальні підприємства й електропідстанції у Київській, Житомирській, Кіровоградській та Вінницькій областях.

Для ураження енергооб’єктів загарбники підіймали в повітря ракетоносці-бомбардувальники Ту-95, із яких випускали по Україні стратегічні крилаті ракети Х-101.

Читайте також: Оголосили підозру генералу Росгвардії, який брав участь у захопленні правобережжя Херсонщини

Унаслідок ворожих обстрілів були загиблі та десятки поранених серед цивільного населення, житлові будинки, лікарні, школи та дитячі садки масово опинялися знеструмленими в холодну пору року.

СБУ зібрала на Скітського доказову базу. Йому інкримінується вчинення злочинів, передбачених ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 та ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 438 Кримінального кодексу України – порушення законів та звичаїв ведення війни, вчинене за попередньою змовою групою осіб.

Тривають комплексні заходи для притягнення фігуранта до відповідальності.

Як повідомляв Укрінформ, у травні СБУ заочно оголосила підозру російському генерал-майору Роберту Баранову, керує наведенням ракет на об'єкти української цивільної інфраструктури.