Оголосили підозру генералу Росгвардії, який брав участь у захопленні правобережжя Херсонщини

Оголосили підозру генералу Росгвардії, який брав участь у захопленні правобережжя Херсонщини

Укрінформ
Командувачу угруповання військ «Південь» Росгвардії Ігорю Турченюку, який безпосередньо брав участь у тимчасовому захопленні частини території Херсонської області та переслідуванні цивільних, заочно повідомили про підозру.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Офіс генерального прокурора.

За процесуального керівництва Херсонської обласної прокуратури ідентифікували та заочно повідомили про підозру командувачу угруповання військ «Південь» Росгвардії генерал-полковнику за фактом ведення агресивних воєнних дій (ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 437 Кримінального кодексу України).

За даними слідства, підозрюваний на початку повномасштабного вторгнення РФ безпосередньо брав участь у захопленні території Херсонщини.

"З лютого по липень 2022 року військовослужбовці Росгвардії під його командуванням спільно з іншими військовими ЗС РФ забезпечували окупаційний режим населених пунктів Херсонщини. Внаслідок їх злочинних дій загинули та були поранені понад дві тисячі людей, серед них діти", - ідеться у повідомленні.

Під керівництвом підозрюваного військовослужбовці Росгвардії брали участь у силових розгонах мирних акцій протесту на території Херсонської області. До неозброєних протестувальників ставились з особливою жорстокістю, позбавляли волі. А також забезпечували та продовжують забезпечувати режим нелегального ув’язнення цивільних осіб в місцях несвободи, що супроводжується катуваннями та вбивствами.

Також російський воєначальник узгоджував встановлення блокпостів і організовував фільтраційні заходи. Під час них здійснювався огляд, вилучення транспортних засобів, особистий обшук, нелегальне ув’язнення громадян.

За інформацією Служби безпеки України, фігурантом є російський генерал-полковник Ігор Турченюк – командувач угруповання військ «Південь» Росгвардії.

За даними слідства, на початку повномасштабного вторгнення РФ його підрозділи брали участь у захопленні правобережної території Херсонщини.

Напередодні звільнення Херсона підрозділи російських загарбників під командуванням Турченюка втекли на лівобережну частину регіону, де продовжують чинити воєнні злочини.

За це колишній охоронець глави Кремля Володимира Путіна, а зараз очільник Росгвардії, Віктор Золотов нагородив угруповання свого підлеглого орденом Жукова.

Читайте також: Наказував вбивати жителів Київщини - російського офіцера судитимуть заочно

Оскільки зловмисник перебуває на тимчасово захопленій частині території України, тривають комплексні заходи, щоб його знайти і покарати.

Як повідомляв Укрінформ, СБУ зібрала доказову базу і повідомила підозру російському генерал-лейтенанту Ігорю Семиляку, який причетний до загибелі людей та масових репресій на тимчасово захопленій частині території Донецької області.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-