РФ потрібно від 30 тисяч військових, щоб зупинити просування ЗСУ на Курському напрямку - експерт

Операція українських військ у Курській області зменшила ворожі ресурси, але їх ще достатньо, щоб війська РФ могли повільно просуватися на сході України.

Як передає Укрінформ, про це засновник Благодійного фонду “Закриємо небо України”, генерал-лейтенант у відставці, заступник начальника Генерального штабу ЗСУ в 2006-2010 роках Ігор Романенко сказав в ефірі Українського радіо.

Він зауважив, що, за різними оцінками, росіянам потрібно від 30 тисяч осіб, щоб зупинити просування наших військ у Курській області. З інших напрямків фронту ворог туди перекинув вже понад 5 тисяч військових, загалом зібравши близько 25 тисяч.

"Це говорить про те, що сил однозначно не вистачає", – зазначив експерт.

Читайте також: Росія явно не спроможна збройно перемогти Україну - генерал Годжес

Він нагадав, що одним з головних завдань дій на Курщині було упередити наступ РФ на Сумську область. Тому Романенко ставить під сумнів припущення, що ці сили краще було б застосували на сході. "Можливо, на 1-2 напрямах ми б і зупинили просування ворога, але це однозначно не мало б таких міжнародних позитивних для України наслідків, як має операція на Курському", – наголосив він.

Як повідомляв Укрінформ, наступальна операція Сил оборони України в Курській області РФ розпочалася 6 серпня. 15 серпня було оголошено про створення на підконтрольних територіях у військової комендатури, її керівником призначили генерал-майора Едуарда Москальова.

Читайте також: Клименко - про події у Курській області: Військова комендатура повністю забезпечує життєдіяльність

Президент Володимир Зеленський заявив, що операція України в Курській області сприяє знищенню логістики російської армії та витраті їхніх резервів.

20 серпня головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський заявив, що ЗСУ контролюють понад 1260 квадратних кілометрів території та 93 населені пункти у Курській області (РФ).