Зеленський розкрив деталі про ракету-дрон «Паляниця»

Президент України Володимир Зеленський заявив, що випробувана ракета-дрон «Паляниця» набагато швидша за наші далекобійні дрони і потужніша.

Про це глава Української держави повідомив під час спільної пресконференції з Президентом Польщі Анджеєм Дудою та Прем’єр-міністром Литви Інгрідою Шимоніте, передає кореспондент Укрінформу.

«У ракетну програму України входить кластер під назвою «Паляниця». До кластеру входить три вироби. Випробування першого пройшло позитивно, з чим я і привітав нашу державу. Ця ракета-дрон набагато швидша наших далекобійних дронів і потужніша. Це, в принципі, всі деталі, на які можу озвучити у відкритій розмові», - сказав Зеленський.

За його словами, зараз над ракетною програмою фахівці працюють цілодобово.

«Головне, що працюють люди 24/7, обіцяли (далекобійність - ред) 1,5 тисячі кілометрів, і сьогодні у нас є вже такі дрони, і це сильно. А тепер з'являються дрони-ракети і дуже далекобійні», - наголосив Президент.

Зеленський додав, що готуються і нові потужні рішення.

«Наші нові збройні рішення, зокрема і ракета «Паляниця», - це наш реальний спосіб діяти, поки деякі з наших партнерів, на жаль, гальмують із рішеннями. Рішення наші і рішення партнерів мають працювати разом і тільки так, щоб ми досягли спільної Перемоги», - наголосив Зеленський.

Він зазначив, що Україна постійно нарощує можливості військово-промислового комплексу. «Сьогодні я вже говорив про те, що відбулось перше застосування нашої нової далекобійної зброї. Ми готуємо ще певні потужні рішення. Потребуємо не меншої рішучості від партнерів у цих питаннях», - зауважив Президент.

За його словами, під час переговорів із Президентом Польщі та Прем’єр-міністром Литви йшлося передусім про ситуацію на передовій та постачання зброї.

«Україна цінує оборонну підтримку, яку надають нам Польща, Литва, всі наші друзі, всі наші партнери. Головне, щоб не втрачався темп постачання погоджених пакетів оборонної підтримки. Звичайно, ми говорили і про захист нашого неба від російських ударів. Дуже важливо, щоб держави нашого регіону однаково сприймали російську терористичну загрозу та, відповідно, нарощували взаємодію для збиття російських ракет і дронів. Чим більше буде такої взаємодії, тим швидше в Москві усвідомлять безнадійність їхніх терористичних тактик», - сказав Зеленський.

Він додав, що всі друзі України, які можуть спонукати союзників зняти обмеження на застосування Силами оборони далекобійної зброї, реально можуть наблизити «нашу спільну перемогу».

«Також ми потребуємо нарощування взаємодії з партнерами для того, щоб виробляти більше нашої необхідної зброї - виробляти в Україні, виробляти разом, виробляти для спільної безпеки. Кожне таке рішення щодо фінансування виробництва в Україні, щодо розвитку виробництв буде додавати необхідної сили всім нам і робити невідворотним справедливий мир для України та усієї Європи», - підсумував Зеленський.

Читайте також: Шмигаль запросив Литву долучитися до закупівлі зброї та військової техніки в українських виробників

Як повідомлялося, сьогодні Президент Володимир Зеленський під час урочистого заходу на Софійській площі з нагоди Дня Незалежності повідомив про перше успішне бойове застосування української ракети-дрона «Паляниця».