Міністри оборони ЄС погодилися збільшити тренувальну місію для України на чверть

Учасники неформального засідання Ради міністрів ЄС з питань оборони погодилися збільшити кількість українських військових, які пройдуть навчання у межах допоміжної місії ЄС для України, на 15 тисяч осіб до кінця року, довівши таким чином загальну кількість підготовлених бійців до 75 тисяч.

Про це заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель на пресконференції за підсумками неформальної зустрічі міністрів оборони країн-членів ЄС, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Щодо нашої військової допоміжної місії EUMAM – це був великий успіх. Це найуспішніша тренувальна місія, яку будь-коли здійснював ЄС. Вона дозволила забезпечити тренування 60 тисяч (військовослужбовців). Сьогодні міністри погодилися збільшити мету для підготовки 75 тисяч, тобто мати ще 15 тисяч (підготовлених військових - ред.) до кінця року. Це також добра новина. Ми готові робити більше, і Україна запитує про це», - сказав Боррель.

Він зауважив, що ЄС прагне зробити тренувальну місію максимально «прагматичною» та якомога більше спростити доступ до неї для українських військовослужбовців. Водночас ЄС планує ширше залучення до тренувань українських інструкторів та має намір забезпечити потужну координацію діяльності місії як з Україною, так і з НАТО.

«Для цього я запропонував, і країни-члени з цим погодилися, створити невеликий координаційний центр у Києві. Це дасть нам змогу проводити пряму координацію з відповідними акторами. Це не буде виконавчою місією ЄС в Україні, на її території. Це буде координаційна структура в Києві, яка має на меті підвищити ефективність роботи», - зазначив високий представник ЄС.

Читайте також: Військова допомога ЄС для України перевищила €43,5 мільярда - Боррель

Як повідомлялося, у Брюсселі відбулася неформальна зустріч ЄС міністерського рівня в форматі Gymnich. Учора дискусії щодо найважливіших зовнішньополітичних питань були проведені серед міністрів закордонних справ країн ЄС, сьогодні питання безпеки обговорили міністри оборони європейських країн. Першим питанням порядку денного було продовження та посилення військової підтримки України.