Військова допомога ЄС для України перевищила €43,5 мільярда - Боррель

Військова допомога ЄС для України перевищила €43,5 мільярда - Боррель

Укрінформ
Військова допомога країн ЄС для України, надана від початку повномасштабного вторгнення РФ, перевищила 43,5 мільярда євро.

Про це заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель у Брюсселі під час пресконференції за підсумками неформальної зустрічі міністрів оборони країн-членів ЄС, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми обговорили з країнами-членами прогрес у військовому постачанні для України. Цифри важливі. На сьогодні наша військова допомога перевищує 43,5 мільярда (євро). Разом військова і цивільна допомога складають набагато більшу суму, що перевищує 100 мільярдів», - сказав Боррель.

Він також зауважив, що в небі України вже здійснюють польоти перші бойові літаки F-16, захищаючи українські міста і населення від російських атак. Високий представник ЄС нагадав, що кілька днів тому Бельгія оголосила про намір надати Україні більше літаків F-16, і це питання також обговорювалося на зустрічі.

«Ми продовжуємо постачати й боєприпаси. Зараз ми досягли 65 відсотків від нашої первинної мети - поставити в Україну мільйон снарядів. Було певне прискорення протягом літа, промисловість працює на повну потужність. ...Ми все ще не досягли мети, але цей показник зростає», - зауважив Боррель.

Він зазначив, що ЄС вже передав на потреби України перший транш доходів від заморожених російських активів в обсязі 1,4 мільярда євро. Більшість цих коштів була спрямована на пряму підтримку оборонної промисловості України та закупівлю необхідного військового обладнання.

«Наступний транш також буде спрямований на підтримку оборонної промисловості України. Частина цих коштів буде спрямована певними країнами-членами на закупівлю у європейської промисловості та на глобальному ринку боєприпасів та засобів протиповітряної оборони, що залишаються пріоритетами. Багато країн-членів підкреслили необхідність прискорити військове постачання (для України), і я повністю погоджуюся з ними. До березня ми матимемо другий транш від цих доходів і будемо продовжувати підтримувати українську оборонну промисловість, наскільки це буде можливим», - сказав високий представник ЄС.

Читайте також: Дозвіл Україні на використання європейської зброї не означає втягування ЄС у війну - Боррель

Як повідомлялося, у Брюсселі відбулася неформальна зустріч ЄС міністерського рівня в форматі Gymnich. Учора дискусії щодо найважливіших зовнішньополітичних питань були проведені серед міністрів закордонних справ країн ЄС, сьогодні питання безпеки обговорили міністри оборони європейських країн. Першим питанням порядку денного було продовження та посилення військової підтримки України.

Фото: Ministerio de Asuntos Exteriores y de Cooperación

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-