Дозвіл Україні на використання європейської зброї не означає втягування ЄС у війну - Боррель

Дозвіл Україні на використання європейської зброї не означає втягування ЄС у війну - Боррель

Укрінформ
Дозвіл Україні на використання європейської зброї, що надана країнами ЄС, для ураження військових цілей на території Росії, не означає, що ЄС або його окремі країни-члени перебувають у війні з Росією.

Про це у п'ятницю у Брюсселі перед початком неформального засідання Ради міністрів оборони ЄС заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ті країни (ЄС), які надсилають ракети великого радіусу дії та інше озброєння в Україну,  вирішуватимуть, як ця зброя може використовуватися. Вважаю, абсурдно говорити, що дозвіл уражати цілі на території Росії означає, що ми перебуваємо у війні із Москвою. Ми не є у війні проти Москви, і це важливо сказати. Ми підтримуємо Україну, яка піддається атакам із російської території. Тож, відповідно до міжнародного права, вона може реагувати та атакувати ті місця, звідки здійснюються ці атаки. У цьому немає нічого дивного, погоджуєтеся ви з цим або ні», - підкреслив Боррель.

Він нагадав, що вчора питання щодо скасування обмежень для України на використання європейської зброї проти російських військових цілей було обговорено на рівні міністрів закордонних справ, та підтвердив особисту підтримку скасуванню таких обмежень.

«Я повинен мати власну думку, навіть коли прагну досягнення консенсусу серед країн-членів. Але очевидно, що це питання є чимось, що належить до (компетенції) кожної з країн-членів. Це не є частиною політики ЄС», - наголосив високий представник ЄС.

Читайте також: Боррель: Скасування обмежень на використання наданої Україні зброї - національна справа країн ЄС

Він ще раз наголосив, що такий дозвіл на використання наданої Україні зброї проти легітимних цілей на території Росії не означає, що ЄС або його країни-члени втягуються у війну з Росією. Вони лише підтримують Україну, і роблять це різними шляхами, включаючи постачання зброї, винищувачів та тренування українських військовослужбовців.

Як повідомлялося, у Брюсселі триває неформальна зустріч ЄС міністерського рівня у форматі Gymnich. Вчора дискусії щодо найважливіших зовнішньополітичних питань були проведені серед міністрів закордонних справ країн ЄС, сьогодні питання безпеки обговорять міністри оборони. Обидві зустрічі першим питанням порядку денного позначають продовження та посилення військової підтримки України у її боротьбі проти російської агресії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-