Брак далекобійності змусив думати про альтернативу і призвів до Курської операції - Зеленський

Нестача далекобійних ракет і снарядів змусила Україну думати про альтернативу оборони, щоб запобігти планами росіян здійснити прорив на Сумщині чи Чернігівщини, і це призвело до Курської операції.

Про це Президент України Володимир Зеленський сказав в інтерв’ю NBC News, передає Укрінформ.

"Що стосується далекобійності: саме ця нестача далекобійності змусила нас думати, думати кожну секунду, яка в нас є альтернатива? І це призвело до операції на Курщині. І, до речі, успішної операції", - сказав Президент.

Серед причин проведення Курської операції Зеленський назвав запобігання планам росіян здійснити прорив на Сумщині чи Чернігівщини.

«У нас було повідомлення від розвідок, що Росія планує робити буферну зону. Путін і його оточення відкрито заявляли, що хочуть побудувати вздовж нашого кордону буферну зону на якусь кількість кілометрів вглиб нашої держави. Ми зрозуміли, що вони не зупиняться. Вони зробили прорив на Харківщині, ми їх там змогли зупинити і не дали окупувати Харків. Після цього у нас були сигнали, що вони це можуть зробити на півночі – Сумщина, Чернігівщина. Для нас це був би дуже серйозний виклик», – зазначив Зеленський.

За його словами, росіяни не відмовилися від цих планів.

Читайте також: Україна досі не отримала військової допомоги, передбаченої рішенням Конгресу США - Зеленський

«Тоді ми зрозуміли, що нам потрібно провести відповідну операцію, щоб буферну зону робили не вони у нас, а ми. Щоб не ми відбивали їхні атаки, як це було у Харкові, втрачаючи територію і людей», – зауважив Президент.

Він також підкреслив, що Курська операція є успішною.

Як повідомляв Укрінформ, наступальна операція Сил оборони України в Курській області РФ розпочалася 6 серпня 2024 року.

Читайте також: Розвідка Британії пов'язує зростання втрат армії РФ у серпні з Курською операцією

Станом на кінець серпня Сили оборони під час створення в Курській області зони безпеки взяли під контроль 100 населених пунктів та захопили в полон близько 600 російських військових.