Командир на війні повинен бути менеджером - офіцер ЗСУ

Відео

У підрозділі треба побудувати правила так, щоб була дисципліна і мотивація, а командир виконував свої завдання – направляв і контролював. Знайти підхід до підлеглих та змусити їх давати результат – це проблема.

Про свій досвід керування підрозділом розповів командир роти 220-го батальйону 126-ї окремої бригади ТРО Ігор Халус у програмі проєкту Укрінформу «Командири нашої Перемоги». 

За словами офіцера, на війні емоції зашкалюють, але є базові правила, одні для всіх, один фундамент. І це – справедливість. «Боєць знає, якщо він зробив щось результативно, його за це щонайменше похвалять або ж нагородять, а якщо проявив себе негативно, то дістане покарання. Коли ж у підрозділі немає справедливості, особовий склад не буде сприймати командира», – пояснив Халус.

Він переконаний, що командир не може бути просто лише лідером. Треба вміти працювати головою і приймати правильні рішення. Постійно аналізувати події, щось змінювати і покращувати. «У нас війна змінюється просто кожен місяць, кожен тиждень, інколи навіть день. Сьогодні було ще нормально, а завтра це вже не працює», – наголошує офіцер.

Читайте також: Військовий: Ми перемагаємо ворога завдяки креативу та постійним інноваціям

Халус переконаний, що неможливо навчитися аналізувати зміни по книжці. «Можна вивчити статут, правила обліку, документи... але цьому не можна навчитися, бо хід і стратегія війни змінюються щодня», – наголошує офіцер.

Як вдалося налагодити довірливі стосунки у роті, яку прийняв після загибелі іншого командира; чому операція «Кринки» закінчилася повним виведенням військ і як в одній людині може уживатися управлінець-командир і музикант – можна дізнатися із повної версії інтерв’ю Ігоря Халуса на Ютуб-каналі Укрінформу. 

Читайте також: Офіцер ЗСУ: На війні найважливіше - не фізична підготовка, а сильний дух

Як повідомлялося, Укрінформ започаткував цикл програм, головні герої яких – військові командири, офіцери, за плечима яких бойовий досвід, здобутий у складних військових операціях. Під час інтерв’ю глядачі більше дізнаються про командирів, від яких залежить не лише успішне виконання бойових завдань, а й життя бійців.