Ситуація з контрнаступом росіян у Курській області є цілком прогнозованою - експерт

Ексклюзив

Збройні сили України переходять на Курщині з виключно наступальних дій до операції сковування російських військ, які українській стороні вдалося відтягнути з Покровського та Курахівського напрямків.

Про це Укрінформу повідомив керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко, коментуючи інформацію про «активні штурмові дії росіян на Курщині».

«Ситуація у Курській області є цілком прогнозованою. Операція на Курщині з виключно наступальної з боку українських військ переходить в операцію сковування російських військ. Наразі на ділянці, звідки Росія намагається контрнаступати, вони (росіяни - ред.) сконцентрували близько 35 тисяч живої сили. І треба розуміти, що ці 35 тисяч зараз не на Покровському і не на Курахівському напрямках, а все ж таки на Курщині. Отже, задум українського командування про те, що Росія все ж таки перемістить певні війська і ми будемо їх сковувати, працює», - зазначив він.

Читайте також: Міністр оборони Британії: Чим довше ЗСУ утримують Курські території, тим слабшим стає Путін

Мусієнко зауважив, що новий етап операції Сил оборони на Курщині спрямований також не допустити переміщення звідти російських підрозділів в інші райони ведення активних бойових дій передусім на Покровський і Курахівський напрямок, щоби «своєю чергою ЗСУ мали змогу закріпитися на Покровському і Курахівському напрямку, вдосконалити там нашу оборону настільки, наскільки це можливо».

Водночас експерт додав, командування Збройних сил готувалося до того, що ворог може контратакувати на Курщині. За словами Мусієнка, можливий тактичний відхід з деяких рубежів, однак він запевнив, що українські військові задіюватимуть сили і засоби, підготовлені саме для відсічі цих атак.

Читайте також: Місяць Курської операції ЗСУ: перші підсумки, втрати ворога та тотальне приниження рф

«Такий сценарій (контрнаступ росіян - ред.) теж передбачався, тому українські сили не просто дуже стрімко атакували на Курщині, а думали й про оборону, про стабілізацію флангів, про захисні позиції, які там формувалися. Зараз вони готові відбивати атаки ворога, і завдають їм втрат, виснажуючи російські війська. Це матиме вплив на ситуацію не лише на Курщині, а загалом на сході, тому що в будь-якому випадку йдеться про ослаблення російських ворожих підрозділів», - зазначив він.

Як повідомлялося, за інформацією аналітиків DeepState, ситуація на лівому фланзі українського угрупування на Курщині погіршилася. Зокрема, за їхніми даними, російська армія розпочала активні штурмові дії, переправивши бронетехніку через Сейм та дрібніші річки.