У Києві обговорили розвиток систем радіоелектронної боротьби

Фото

У Києві під час першого заходу в рамках платформи «Від ідеї до солдата» обговорили перспективи розвитку галузі систем радіоелектронної боротьби, шляхи їх вдосконалення та плани на майбутнє.

Про це з місця події повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Напрямок радіоелектронної боротьби є одним із найважливіших, пріоритетних завдань військового керівництва, Збройних сил, розробників та кожного військовослужбовця», - зазначив начальник Генерального штабу ЗСУ генерал-лейтенант Анатолій Баргилевич.

Він підкреслив, що результатом заходу має стати напрацювання основних підходів, які забезпечать українським військовим ефективну боротьбу з дронами противника.

«За цей рік, навіть за шість місяців, зросла актуальність роботи із засобами радіоелектронної боротьби, внаслідок чого знижується діапазон застосування противником його безпілотних систем. Тому хочемо та мусимо зробити так, щоб цей напрямок міг розвиватися стрімко і в найкоротші терміни», - наголосив начальник Генштабу.

Своєю чергою заступник головнокомандувача ЗСУ полковник Андрій Лебеденко відзначив успішну роботу українських захисників із системами РЕБ.

«Сьогодні РЕБ показує результати, ефективно працює по системах ураження і розвідки противника. Для подальшого вдосконалення нашої співпраці та боротьби з ворогом важливо продовжувати взаємодію з виробниками та військовими, обговорювати наявні проблеми та шляхи їх вирішення», - акцентував Лебеденко.

Заступник міністра цифрової трансформації з питань розвитку ІТ Олександр Борняков зазначив, що РЕБ – «сірий кардинал» на полі бою.

«Розвиток систем радіоелектронної боротьби, безумовно, є пріоритетом для всіх нас. І ми вже бачимо суттєві результати. Якщо говорити з боку кластера підтримки defense tech розробок «Brave 1», то півтора року тому, коли ми починали, було лише 7 виробників, наразі вже більше 120. Ми починали десь з 10-15 розробок, а зараз їх вже близько 200, що не може не тішити», - акцентував посадовець.

Він також анонсував запуск нової грантової програми від «Brave 1» для розробників систем РЕБ з можливістю отримати 4 - 8 мільйонів гривень для виробництва.

«Основна мета цієї діяльності (розробка та виробництво РЕБів – ред.) — підвищити ефективність наших засобів, щоб випереджати ворога. Це передбачає постійний пошук новітніх інженерних рішень, оцінку перспективних розробок та визначення пріоритетних напрямків розвитку. Наразі отримано понад півтори тисячі заявок від виробників у напрямку РЕБ. Хоча це значний показник, ми прагнемо до більшої кількості і більшої ефективності», - наголосив начальник управління інноваційної діяльності ЗСУ полковник Віталій Добрянський.

Він зазначив, що наразі розгорнутий випробувальний полігон, на якому проводяться максимально наближені до умов бою випробовування із застосуванням засобів РЕБ та іншої техніки, створюються експериментальні бойові підрозділи для проведення тестувань безпосередньо на лінії фронту.

Читайте також: РЕБ «Покрова»: як ця система вже «множить на нуль» ефективність Shahed-136

За його словами, результати цих випробувань ляжуть в основу рекомендацій для кодифікації та подальшої закупівлі техніки.

Як повідомляв Укрінформ, головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський вважає, що робота спеціалістів радіоелектронної боротьби – це не просто служба, це мистецтво війни нового покоління.

Фото: Руслан Канюка