РЕБ «Покрова»: як ця система вже «множить на нуль» ефективність Shahed-136

РЕБ «Покрова»: як ця система вже «множить на нуль» ефективність Shahed-136

Укрінформ
У перспективі ця система активно «садитиме» ворожі ракети або взагалі – повертатиме їх «в рідну гавань»

А ви також помітили, як протягом уже кількох тижнів у своїх зведеннях командування Повітряних сил ЗСУ стало часто повідомляти те, чого раніше не повідомляло? Наприклад: у ніч на 12 вересня з Курська, Єйська та Чауди (тимчасово окупованого Криму) ворог запустив 64 дрони-камікадзе Shahed-136, з яких 48 були збиті, 4 – локаційно втрачені на території України, а інші 3 – вийшли з підконтрольного повітряного простору нашої держави й повернулися назад до Росії. Простими словами, 7 «Шахедів» були або «посаджені», або «повернуті в рідну гавань».

А це – зведення ПС ЗСУ за 5 вересня: з Курська, Єйська, Приморсько-Ахтарська ворог запустив 78 Shahed-136, з яких 60 збито, 15 – локаційно втрачені, а 3 – вийшли з підконтрольного повітряного простору України: два дрони повернулись до РФ, один – полетів до Білорусі.

У багатьох тут же виникне цілком логічне запитання: що або хто змусило/змусив ці «крила з вибухівкою» так вчинити – це повстання машин, якась нова суперзброя, чи, можливо, над Україною з’явилося щось на кшталт «купола»?

Найімовірніше, йдеться саме про роботу сил РЕБ, а точніше – секретну загальнонаціональну систему радіоелектронної боротьби «Покрова».

Уперше публічно про неї, як важливий інструмент відбиття російських дронів-камікадзе, згадав у листопаді 2023 року колишній головком ЗСУ, а нині посол України у Великій Британії Валерій Залужний у своїй статті для The Economist.

Згодом – у січні 2024-го – начальник управління РЕБ Генштабу ЗСУ Андрій Стариков в ефірі телемарафону заявив, що «Покрова» вже працює. Хоча і не відповів на пряме запитання, чи покриває вона дійсно всю територію країни. «Скажімо так, вона працює в Україні. Система є передовою у світі, такої ні в кого немає», – сказав він.

Нарешті у лютому 2024-го це також підтвердив уже ексречник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат у коментарі виданню Liga.net: «Покрова» є і її використовують».

Жодних інших деталей про систему в офіційних джерелах немає. Натомість військові експерти розповідають дещо більше.

Сергій Згурець, директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express, в контексті роботи «Покрови» найперше каже про технологію спуфінгу (англ. spoofing – підміна, - ред.): «Саме цю технологію, яка підміняє супутникові сигнали та таким чином вводить в оману навігаційні пристрої ворожих дронів, використовує комплекс «Покрова». 

Він нагадує, що у Shahed-136 використовується лише супутникова навігація, як от GPS чи ГЛОНАСС, та доволі примітивна інерціальна, яка у випадку втрати сигналу дозволяє дрону-камікадзе продовжувати прямолінійний політ у бік цілі, але без компенсації від впливу вітру та з постійною похибкою, яка накопичується.

Сергій Згурець
Сергій Згурець

«Як показують дослідження літако-снарядів типу Shahed накопичення похибки інерціальної системи становить близько 5% на відстань. Тобто без супутникової навігації на ділянці 100 км похибка становить 5 км. Звісно, це буде працювати, якщо ціль знаходиться у зоні дії РЕБ, а її поле суцільне. Бо якщо Shahed зловить сигнал супутникової навігації, то він відкоригує свій політ і похибка обнулиться, – акцентує експерт. – У випадку «спуфінгу» справжні сигнали від супутників замінюються на хибні. Тобто умовний Shahed продовжує вважати, що летить за вірним маршрутом, але насправді його реальна позиція відрізняється від координат, які він отримує. Цей метод дозволяє «увести» загрозу та є потенційно більш ефективним».

Таким чином, на думку експерта, розгортання національної системи РЕБ «Покрова» має більш ніж стратегічне значення для України.

«Вона вибиває у РФ головну ставку на літако-снаряди типу Shahed-136, ефективність яких може впасти близько до нульових значень», – підкреслив Сергій Згурець.

Анатолій Храпчинський, колишній офіцер Повітряних сил ЗСУ, заступник гендиректора компанії з виробництва засобів радіоелектронної боротьби, зазначає, що «Покрова» – це не якийсь окремий засіб, а цілий комплекс засобів РЕБ, які можуть вплинути на певні можливості як ударних безпілотників, так і ракет, що призводить до втрати точності, орієнтації та/або «приземляє» їх.

Анатолій Храпчинський
Анатолій Храпчинський

«Або робить ворожі цілі більш вразливими для класичних систем ППО, – наголошує він. – Насправді такі можливості – це запорука успіху наших інженерів, які розробляють системи РЕР (радіоелектронної розвідки, – ред.) та РЕБ для захисту як військових, так і обʼєктів інфраструктури».

Пан Храпчинський каже, що «Покрова» – це система безконтактної ППО.

«У цьому її унікальність. Це коли протидія відбувається не засобом ураження, а безпосередньо за рахунок електромагнітного спектра по певних системах ракет чи «Шахедів».

Простою мовою: «Покрова» дозволяє нам економити ресурс ракет ЗРК для протидії дронам.

«Як це технічно працює? Створюється електромагнітне поле, в якому засіб ураження втрачає можливість опрацьовувати інформацію з систем, які допомагають йому прямувати певним маршрутом на певній висоті, що призводить або до втрати орієнтації, або до значного зменшення точності», –  додав експерт.

Звісно, ударні дрони – це все ще загроза, оскільки ворог не стоїть на місці і постійно намагається модернізувати свої засоби ураження.

«Але можливості засобів радіоелектронної боротьби все ж можуть суттєво зменшити результативність впливу», – стверджує Анатолій Храпчинський. 

Навіть більше, він вважає, що наші сили РЕБ скоро і ворожі ракети активно «садитимуть»…

І таке вже було: у ніч на 13 січня ц.р. РФ запустила по Україні 40 засобів нападу, зокрема 18 крилатих, шість керованих авіаційних ракет і шість гіперзвукових «Кинджалів». Результат збиття виглядав як не надто високий. Сили ППО знищили сім крилатих і одну авіаційну ракету. Однак, як заявило командування Повітряних сил, внаслідок дії РЕБ ще близько 20 російських ракет «не досягли своїх цілей».

«Це правда, система «Покрова» передбачає також можливість впливу на деякі ключові системи ракет. Що може призвести до самознищення або робить ракету більш вразливою для класичних систем ППО», – акцентує колишній офіцер ПС ЗСУ.

На запитання, як це змінює хід війни, експерт відповів: «Чи можна це назвати переломним моментом у захисті українського неба? Скажу так, це додаткова можливість посилити ППО, тут треба розуміти, що саме за рахунок комплексного підходу відбувається саме такий ефект».

Наразі теоретично, але розглядається можливість взяття під контроль істотну частину ворожих дронів, щоб перенаправити їх назад – у РФ.

«Фантастика? Ні, це аж ніяк не фантастика. Таку можливість цілком можна розглядати. Але наразі головне завдання – це захист повітряного простору України. Хоча, як бачимо, побічні ефекти вже проявляються, коли частина дронів «вирішують репатріюватися», тобто повернутися назад на батьківщину або залетіти в дружню для Росії Білорусь», – резюмував Анатолій Храпчинський.

Мирослав Ліскович. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-