Польща розглядає передачу Україні літаків МіГ-29 у наступних пакетах допомоги - Сікорський

Варшава розглядає передачу Україні наступних партій військової допомоги, зокрема, ймовірно, і своїх винищувачів МіГ-29.

Про це під час спільної пресконференції з міністром закордонних справ України Андрієм Сибігою у пʼятницю в Києві заявив глава польської дипломатії Радослав Сікорський, передає Укрінформ.

«Ми розглядаємо передачу чергової партії техніки, зокрема, ймовірно, літаків МІГ-29. Сьогодні вони потрібні для захисту польського неба, але, можливо, союзники допоможуть нам в місії Air Policing (Повітряне патрулювання - ред.) над Польщею, що дозволило б нам здійснити цей крок», - повідомив Сікорський.

Читайте також: Польща виділить €100 мільйонів на чеську ініціативу із закупівлі боєприпасів для ЗСУ
Читайте також: Варшава запропонувала Києву понад €100 мільйонів позики на ремонт військової техніки

Як повідомляв Укрінформ, раніше Президент України Володимир Зеленський наголошував, що Київ дуже потребує польських МіГ-29, оскільки вони добре оснащені, і з ними Україна не витрачатиме час на тренування пілотів. За його словами, він порушував це питання у розмовах з президентом Польщі Анджеєм Дудою і премʼєр-міністром РП Дональдом Туском, але поки що, на жаль, немає позитивного рішення.

У липні глава польського уряду Туск заявив, що Польща не зможе передати Україні свої літаки МіГ, доки не отримає їм на заміну більш сучасні літаки від союзників. Пункт про передачу Україні польських МіГів вписано у безпекову угоду між Україною та Польщею, підписану 8 липня у Варшаві.

Раніше Польща вже передала Україні 10 винищувачів МіГ-29.