Французькі винищувачі Mirage для України зможуть уражати наземні цілі

Французькі винищувачі Mirage 2000-5F, що мають бути поставлені в Україну, переобладнають для набуття ними можливостей вести вогонь по наземних цілях.

Від початку Mirage 2000-5F були розроблені для запуску ракет класу «повітря-повітря», а не «повітря-земля», передає Укрінформ із посиланням на Sud-Ouest.

«Частина літаків Mirage 2000-5F, які Франція планує поставити Україні, будуть переобладнані в Казо (місце розташування авіабази Головного управління озброєнь на південному заході країни - ред.). Це дозволить їм вести вогонь по наземних цілях», - заявив Дам'єн Брено, директор відділу льотних випробувань Генерального управління оборонних закупівель Франції.

Він також зазначив, що вдосконалення літаків відбувається постійно: «Наше завдання полягає в тому, щоб оснастити війська на сьогодні і на завтра».

Читайте також: Військовий експерт розповів, на якому етапі підготовка французьких винищувачів «Міраж» для України

За інформацією профільного видання AIR and COSMOS, така модифікація не є революцією для цих літаків, оскільки грецькі Mirage 2000-5 Mk2s та деякі інші вже мають здатність нести боєприпаси класу «повітря-земля» або «повітря-море». Вони, зокрема, можуть бути обладнані крилатими ракетами SCALP-EG або протикорабельними Exocet.

«Ми не повинні зосереджуватися лише на боєприпасах, адже трансформація може торкнутися й іншого обладнання. Наприклад, чи зможе літак нести «поди» з лазерними цілевказівниками, зокрема, для стрільби боєприпасами з лазерним наведенням?» - йдеться в статті.

У будь-якому випадку, пише видання, ці зміни ще мають бути випробувані під час тестів на авіабазі у Франції.

У червні президент Франції Еммануель Макрон оголосив про передачу винищувачів Mirage Україні і навчання пілотів у Франції. Точну кількість літаків він назвати відмовився.

Фото: AAE