Військовий експерт розповів, на якому етапі підготовка французьких винищувачів «Міраж» для України

Військовий експерт розповів, на якому етапі підготовка французьких винищувачів «Міраж» для України

Укрінформ
Французькі винищувачі «Міраж-2000», які президент цієї країни Еммануель Макрон пообіцяв передати Україні, надійдуть найпевніше у першому кварталі 2025 року. Зараз триває активна підготовка пілотів та технічного персоналу.

Про це військовий експерт та консультант з питань повітряної оборони й аеронавтики Ксавьє Тительман розповів в інтерв’ю кореспонденту Укрінформу.

«Мені відомо, що зараз йде активна підготовка як для пілотів, так і для технічного персоналу, але знову ж таки, літаки ще не знаходяться в Україні, апріорі, ми маємо кінець 2024 року. Тож вони прилетять, я так думаю, у першому кварталі 2025 року. Але в будь-якому випадку, ці літаки будуть розгорнуті в Україні», - каже Тительман.

За його словами, французи тримають у секреті їх точну кількість. Це багатоцільові літаки, які можуть як захищати небо, так і бомбардувати ворожу територію.

"Mirage 2000 потенційно може мати ракети, які летять не так далеко, як із F-16, але ці два літаки можуть час від часу виконувати одну й ту саму місію", - вважає експерт.

У поєднанні з F-16 цей повітряний флот може мати реальний вплив на перебіг війни, але для цього Україні необхідно накопичити не менше 40 суден.

Читайте також: Франція профінансує військову допомогу Україні із заморожених активів РФ

«Коли прибудуть Mirage 2000, вони доповнять F-16 в його місіях з перехоплення. Наявність Mirage та F-16 разом може вивільнити їх для наступальних місій на лінії фронту для підтримки наземних військ. Єдине, що якщо мати менше сорока, п'ятдесяти літаків, то стратегічного ефекту не буде», - вважає експерт.

Як повідомляв Укрінформ, Франція чітко дотримується зобов’язань щодо військової підтримки України, зокрема передачі літаків Mirage 2000-5. Підготовка персоналу для них триватиме кілька місяців.

Про це сказав посол Французької республіки в Україні Гаель Весьєр, коментуючи виконання безпекової угоди, яку країни підписали 5 місяців тому.

Фото: forum.worldofwarplanes.ru

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-