Звільнених полонених з Оленівки опитала Комісія ООН

Незалежна міжнародна комісія із розслідування порушень в Україні опитала колишніх українських військовополонених, звільнених із Волноваської виправній колонії №120, відомої як "Оленівка", та зафіксувала ненадання їм допомоги із боку російської окупаційної адміністрації після вибуху 29 липня 2022 року.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це заявив голова цієї комісії ООН Ерік Мьосе під час виступу на 57-й сесії Ради ООН із прав людини у Женеві у понеділок.

"Тривожним фактором, про який повідомляється у багатьох місцях позбавлення волі, що перебувають під контролем російської влади, є відсутність належної медичної допомоги тим, хто її відчайдушно потребує. В одному з місць позбавлення волі навіть тюремні лікарі брали участь у катуванні. Однією з кричущих ілюстрацій є переконливі свідчення колишніх ув'язнених у Волноваській виправній колонії, відомій як "Оленівка", в Україні, 29 липня 2022 року, коли вибух призвів до загибелі багатьох українських військовополонених. За їхніми словами, десяткам інших, які отримали небезпечні для життя поранення, не було надано негайної медичної допомоги", - підкреслив Мьосе. 

Він зазначив, що українські військові лікарі, які утримувалися в колонії, були єдиними, хто намагався надати першу медичну допомогу протягом тієї ночі. "Вони розповідали, що допомагали своїм товаришам по службі у темряві і без життєво необхідного медичного обладнання, використовуючи ту невелику кількість матеріалів, що залишилася в їхніх аптечках, і простирадла для перев'язок. Вони бачили, як багато людей загинули тієї ночі, а керівництво Оленівської колонії стояло і спостерігало за цим", - сказав він.

Голова Комісії ООН наголосив, що "широка географія місць, де застосовувалися катування, і поширеність спільних моделей свідчать про те, що катування є поширеною і прийнятною практикою, яку російська влада застосовує з почуттям безкарності".

Читайте також: Лубінець вимагає, аби Червоний Хрест нарешті провів розслідування теракту в Оленівці

Як повідомлялося, у ніч на 29 липня 2022 року Росія скоїла теракт, влаштувавши вибух у бараку виправної колонії в Оленівці Донецької області, де перебували українські військовополонені. Тоді загинули щонайменше 50 захисників Азовсталі.

Загалом Україні вдалося повернути 23 військових, які перебували в підірваному бараку. Один із них - 30-річний бойовий медик «Азову» Остап Швед - виступив зі свідченнями про обставини наймасовішого вбивства українських захисників у російському полоні.

Уповноважений ВР із прав людини Дмитро Лубінець у другу річницю теракту в Оленівці закликав Організацію об’єднаних націй відновити роботу з розслідування вбивства українських військовополонених.

Читайте також: Маріуполь, Оленівка та інші воєнні злочини: аналітики дослідили, як РФ використовує «інформаційне алібі

Генсек ООН Антоніу Гутерріш 3 серпня 2022 року заявив, що організація готує групу експертів для розслідування загибелі полонених в Оленівці. Через п’ять місяців він розпустив місію зі встановлення фактів удару по колонії в Оленівці через відсутні гарантії безпеки.

Фото: EPA-EFE