Маріуполь, Оленівка та інші воєнні злочини: аналітики дослідили, як РФ використовує «інформаційне алібі»

Маріуполь, Оленівка та інші воєнні злочини: аналітики дослідили, як РФ використовує «інформаційне алібі»

Укрінформ
Росіяни не зупиняються в інформаційній війні проти України і намагаються знайти нові інструменти й тактики впливу на українців та міжнародну спільноту.

Про це сказав старший аналітик Центру протидії дезінформації (ЦПД) Кирило Вікторов під час презентації аналітичного звіту «Використання російськими ресурсами інформаційного алібі», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Сьогодні в Україні всі мають розуміти, що в інформаційній війні проти нас ворог не зупиняється. Він завжди намагається або винайти, або знайти нові інструменти, механізми, тактики впливу не тільки на українців, але й на всю міжнародну спільноту. І от одним із таких інструментів є якраз механізм інформаційного алібі, який ми почали активно фіксувати вже після повномасштабного вторгнення Російської Федерації на територію України», - сказав Вікторов.

Читайте також: В Україні від початку вторгнення РФ загинули й були поранені 32 100 цивільних - ООН

Він пояснив, що механізм інформаційного алібі - це превентивне звинувачення однією стороною іншої в діях, які будуть вчинені нею ж.

«В контексті війни Росії проти України інформаційне алібі використовують ворожі інформаційні ресурси для того, аби приховати або виправдати власні злочини, які вчиняє окупаційна армія на території України», - зауважив старший аналітик ЦПД.

Вікторов додав, що в аналітичному звіті зібрані найяскравіші і водночас найтрагічніші кейси інформаційного алібі, які можна було виявити під час повномасштабного вторгнення.

«У цьому дослідженні ми аналізували часовий проміжок саме з початку повномасштабного вторгнення Російської Федерації, тобто з 24.02.2022 року. Я не виключаю, що вони могли використовувати інформаційне алібі і до цього, але в рамках цього дослідження ми не проводили аналіз. Саме наша мета була показати, як вони використовують інформаційне алібі під час повномасштабного вторгнення», - підкреслив старший аналітик ЦПД.

Так, у звіті, як приклади інформаційного алібі, згадуються авіаційний удар по Маріупольському драматичному театру 16 березня 2022 року, ракетний удар по залізничній станції Краматорськ 8 квітня 2022 року, вбивство українських військовополонених в Оленівці 29 червня 2022 року, злочини проти військових і цивільних в Ізюмі Харківської області, вчинені окупантами у 2022 році. Також — інформаційне алібі щодо удару по Дніпровській гідроелектростанції у березні 2024 року.

Читайте також: У Генсека ООН нагадали, що Росія перешкоджає розслідуванню Оленівської трагедії

За словами Вікторова, тепер можна відзначити певний спад у використанні росіянами інформаційного алібі, порівняно з 2022 роком.

«Можна побачити певний спад. І моя особиста думка, чому це так, тому що на початку повномасштабного вторгнення Російська Федерація намагалася побудувати собі імідж миротворця. Ми можемо згадати заяви російського диктатора, чому він почав цю війну — тому що він, буцімто, хотів захистити населення Донбасу, а українці, буцімто, нацисти і так далі. Тобто головна мета в них була — створити російським військам імідж миротворця... Але з часом уже весь світ побачив, якою є Російська Федерація, якою є її пропагандисти, і їм все важче переконувати когось у тому, що цей злочин зробили не вони, а Україна. Тобто так, цей спад можна зафіксувати із 2022 до 2024 років», - сказав Вікторов, підкресливши, що, за спостереженнями аналітиків ЦПД, росіяни все ж стали менше використовувати інструмент інформаційного алібі.

Заступниця керівника ЦПД Анаїт Хоперія, у свою чергу, наголосила, що «ми не маємо права розслаблятися і казати: «так вони вже цього не роблять».

Також вона поінформувала, що всі напрацювання передають в Офіс Генерального прокурора, де вони можуть використовуватися як доказова база злочинів росіян проти України.

Читайте також: Воєнні злочини РФ: генпрокурор каже, що деякі ордери МКС можуть бути таємними

«Так, ми співпрацюємо і передаємо їх (результати звіту в Офіс Генпрокурора — ред.), і це буде однією з доказових баз для того, щоб, сподіваюся, засудити пропагандистів», - підкреслила Хоперія.

Детальніше зі звітом можна ознайомитися на сайті Центру протидії дезінформації.

Центр протидії дезінформації — робочий орган Ради національної безпеки і оборони України, утворений відповідно до рішення Ради національної безпеки і оборони України від 11 березня 2021 року "Про створення Центру протидії дезінформації".

Оленівка / Фото: InformNapalm

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-