Воєнні злочини РФ: генпрокурор каже, що деякі ордери МКС можуть бути таємними

Воєнні злочини РФ: генпрокурор каже, що деякі ордери МКС можуть бути таємними

Ексклюзив
Укрінформ
Українські суди ухвалили 121 вирок у справах щодо воєнних злочинів, скоєних російськими військовими на території України.

Про це повідомив генеральний прокурор Андрій Костіну коментарі кореспондентові Укрінформу в Гаазі.

“Маємо вже 121 вирок українських судів щодо воєнних злочинів, вчинених російськими військовими в Україні”, - сказав Костін.

Водночас він зауважив, що Міжнародний кримінальний суд може переслідувати тих, кого не може дістати українське правосуддя.

За його словами, дуже важливо, що ордери МКС на арешт чотирьох високопоставлених російських військових видані за скоєння не тільки воєнних злочинів, а й злочинів проти людяності. "На жаль, наш Кримінальний кодекс не містить такої статті, як злочин проти людяності. Тому в цій ситуації МКС виступає як комплементарна судова інституція, тобто доповнює наші зусилля”, - зауважив генпрокурор.

Читайте також: Україна й МКС паралельно розслідують російську атаку 8 липня - генпрокурор розповів деталі

Водночас він підкреслив, що 99% всіх кримінальних проваджень щодо воєнних злочинів буде розслідувати Україна, справи розглядатимуться в українських судах.

“В окремих випадках ми також будемо передавати певні справи до Міжнародного кримінального суду, якщо, звісно, вони будуть мати можливість їх розслідувати. Тоді, коли ми будемо вважати, що це варто того, щоб конкретні кримінальні провадження розкривалися на міжнародному рівні з урахуванням, наприклад, масштабу тих злодіянь, які вчиняє російський злочинний режим”, - зазначив Костін.

Він також зауважив, що інформацію про ордери МКС на арешт не завжди публікують, оскільки вони є таємними.

Читайте також: Не лише удар по лікарні «Охматдит»: воєнні злочини росіян проти українських дітей

"В деяких випадках вона (інформація про ордер на арешт - ред.) публікується, а в деяких випадках її можуть не робити публічною. І це може означати, що інша людина з російського злочинного режиму, яка буде думати, що може десь подорожувати, може бути заарештована в будь-якій з країн-учасниць Римського статуту... Може так статися, що деякі ордери будуть непублічними. І це дійсно дуже серйозний сигнал, адже також немає процедури скасування мораторію на арешти”, - пояснив генпрокурор.

Як повідомляв Укрінформ, 17 березня 2023 року Палата попереднього провадження Міжнародного кримінального суду оголосила, що у контексті ситуації в Україні було видано ордери на арешт президента РФ Володимира Путіна та дитячого омбудсмена РФ Марії Львової-Бєлової.

5 березня 2024 року Палата попереднього провадження МКС оголосила про видачу ордерів на арешт командувача дальньої авіації РФ Сергія Кобилаша і командувача Чорноморського флоту РФ Віктора Соколова, а 24 червня -ордерів на арешт секретаря Ради безпеки РФ Сергія Шойгу та начальника Генерального штабу ЗС РФ Валерія Герасимова у контексті ситуації в Україні за ймовірні міжнародні злочини, вчинені щонайменше з 10 жовтня 2022 року до 9 березня 2023 року.

Фото: ОГП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-