Судді МКС видали ордери на арешт Шойгу та Герасимова

Судді МКС видали ордери на арешт Шойгу та Герасимова

Укрінформ
Судді Міжнародного кримінального суду (МКС) видали ордери на арешт секретаря Ради безпеки РФ Сергія Шойгу та начальника Генерального штабу ЗС РФ Валерія Герасимова.

Про це йдеться у пресрелізі суду, передає Укрінформ.

«24 червня 2024 року Палата попереднього провадження Міжнародного кримінального суду у складі судді Розаріо Сальваторе Айтала, головуючого, судді Серхіо Херардо Угальде Годінеса та судді Хайкель Бен Махфуда, видала ордери на арешт щодо двох осіб, Сергія Кужугетовича Шойгу та Валерія Васильовича Герасимова, у контексті ситуації в Україні за ймовірні міжнародні злочини, вчинені щонайменше з 10 жовтня 2022 року до щонайменше 9 березня 2023 року», – зазначили в МКС.

Шойгу та Герасимова підозрюють у воєнних злочинах у вигляді атак на цивільні об’єкти, завдання надмірної випадкової шкоди цивільному населенню або шкоди цивільним об'єктам, а також за злочин проти людяності.

Як наголошують у суді, існують розумні підстави вважати, що вони несуть індивідуальну кримінальну відповідальність за вищезазначені злочини за вчинення дій спільно та/або через інших (стаття 25(3)(a) Римського статуту); наказ про вчинення злочинів (стаття 25(3)(b) Римського статуту) та/або за їхню неспроможність здійснювати належний контроль над силами, що перебувають під їхнім командуванням (стаття 28 Римського статуту).

Читайте також: Розвідка Британії прогнозує подальші арешти чиновників міноборони РФ через корупцію

«Друга Палата попереднього провадження визнала, що є розумні підстави вважати, що двоє підозрюваних несуть відповідальність за ракетні удари, завдані російськими збройними силами по українській електроенергетичній інфраструктурі в період як мінімум з 10 жовтня 2022 року до принаймні 9 березня 2023 року», – йдеться у повідмоленні.

Зазначається, що удари були спрямовані проти цивільних об'єктів, а для тих об'єктів, які у відповідний момент могли кваліфікуватися як військові, очікувана побічна шкода цивільному населенню була б надмірною порівняно з очікуваною військовою перевагою.

Зміст ордерів є таємним з метою захисту свідків та забезпечення безпеки розслідування. Однак, враховуючи, що дії, аналогічні до тих, які зазначені в ордерах на арешт і які є порушенням міжнародного гуманітарного права, тривають, Палата визнала, що обізнаність громадськості про ордери на арешт може сприяти запобіганню подальшому скоєнню злочинів згідно зі статтею 58 (1)(b)(iii) Римського статуту. Таким чином, Палата попереднього провадження визнала, що в інтересах правосуддя – дозволити Секретаріату публічно розкривати інформацію про існування ордерів, імена підозрюваних, злочини, щодо яких видано ордери.

Читайте також: Першого заступника Шойгу допитали у «корупційній справі» - британська розвідка

Керівник Офісу Президента Андрій Єрмак відреагував на видачу МКС ордерів на арешт Шойгу та Герасимова.

«Ордери стосуються міжнародних злочинів, вчинених в період з 10 жовтня 2022 року до 9 березня 2023 року. Це напади на цивільні обʼєкти, енергетичну інфраструктуру, шкода цивільним людям та обʼєктам, а також злочини проти людяності. Шойгу та Герасимов несуть індивідуальну відповідальність. Важливе рішення. Всі відповідатимуть за зло», – зазначив Єрмак у Телеграмі.

Ордери МКС на арешт Шойгу та Герасимова є ще одним кроком на шляху до забезпечення відповідальності країни-агресора, написав на своїй сторінці у Фейсбуці генпрокурор Андрій Костін

«Міжнародний кримінальний суд видав ордери на арешт колишнього міністра оборони Росії та начальника Генерального штабу Збройних сил РФ за воєнні злочини та злочини проти людяності, пов'язані зі спрямуванням атак на цивільні об'єкти в Україні. Це ще один значущий крок на шляху до забезпечення повної відповідальності агресора», - наголосив генпрокурор.

Він привітав незалежну роботу МКС, спрямовану на захист основ світового порядку, заснованого на законах і правилах.

«Щиро вдячний прокурорам, слідчим СБУ, Національної поліції України та всім тим, чиї наполегливі зусилля сприяли досягненню цього результату», - додав генпрокурор.

Читайте також: Росія програла в ЄСПЛ справу щодо порушень прав людини у Криму

У Службі безпеки України також прокоментували рішення МКС стосовно Шойгу і Герасимова.

«Відповідне рішення Міжнародного трибуналу прийнято у тому числі на підставі доказової бази, здобутої слідчими Служби безпеки України. Як встановило розслідування, обидва фігуранти причетні до вчинення воєнних злочинів проти цивільного населення України», - повідомляє СБУ.

Задокументовано, що щонайменше з 10 жовтня 2022 року по 9 березня 2023 року Шойгу та Герасимов регулярно віддавали накази на проведення масованих ракетних ударів по об’єктах енергетики України.

«Такі дії Шойгу та Герасимова кваліфіковані Міжнародним кримінальним судом за Римським статутом як воєнні злочини та злочини проти людяності. За даними слідства, для здійснення повітряних ударів по енергооб’єктах України окупанти використовували крилаті ракети, у тому числі типу «Калібр» та «Х-101», - наголосили в СБУ.

Читайте також: Путін хоче повторити сценарій 1999-го, але нічого в нього не вийде

В СБУ нагадали, у березні цього року за матеріалами спецслужби Міжнародний кримінальний суд видав ордери на арешт ще двох російських посадовців, причетних до обстрілів цивільної інфраструктури України.

Фігурантами є: командувач дальньої авіації Повітряно-космічних сил Збройних сил Росії, генерал-лейтенант Сергій Кобилаш та командувач Чорноморського флоту військово-морського флоту Збройних сил РФ, віце-адмірал Віктор Соколов.

«Саме вони виконували накази Шойгу та Герасимова на здійснення ракетних ударів по енергооб’єктах України», - зауважили в СБУ.

Як повідмоляв Укрінформ, 17 березня 2023 року було оголошено, що Палата попереднього провадження Міжнародного кримінального суду (МКС) видала ордери на арешт двох осіб у контексті ситуації в Україні: правителя Росії Володимира Путіна та уповноваженої при президенті РФ з прав дитини Марії Львової-Бєлової.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-