Росія програла в ЄСПЛ справу щодо порушень прав людини у Криму

Росія програла в ЄСПЛ справу щодо порушень прав людини у Криму

Укрінформ
ЄСПЛ оголосив рішення по суті в першій міждержавній справі «Україна проти Росії (щодо Криму)», визнавши існування численних порушень прав людини в тимчасово окупованому Криму з боку держави-агресора.

Як передає кореспондент Укрінформу, суд зокрема, наголосив, що мали місце порушення статей 2 (право на життя); 3 (заборона нелюдського або такого, що принижує гідність, поводження); 5 (право на свободу та особисту недоторканність); 6 (право на справедливий суд); 7 (відсутність покарання без закону; 8 (право на повагу до приватного і сімейного життя); 9 (свобода віросповідання); 10 (свобода вираження поглядів); 11 (свобода зібрань); 14 (заборона дискримінації) та 18 (обмеження на використання обмежень прав) Європейської конвенції з прав людини.

Суд також одноголосно постановив, що Російська Федерація не виконала свої зобов'язання за статтею 38 (зобов'язання забезпечити необхідні умови для розгляду справи) Конвенції.

Крім того, суд вирішив, що Росія не виконала свої зобов'язання за статтею 38 Конвенції щодо якнайшвидшого вжиття заходів для безпечного повернення ув'язнених, переведених з Криму до пенітенціарних установ, розташованих на території Російської Федерації.

Читайте також: ЄСПЛ перейшов до підготовки вироку у справі «Україна та Нідерланди проти Росії»

На думку суду, у нього є достатньо доказів – зокрема, доповідей міжурядових та неурядових організацій, підтверджених показаннями свідків та іншими матеріалами, – для висновку, що інциденти були достатньо численними і взаємопов'язаними, щоб скласти систему порушень. Більше того, очевидна відсутність ефективного розслідування інцидентів свідчить про те, що така практика офіційно толерувалася російською владою.

Уповноважена у справах ЄСПЛ Маргарита Сокоренко назвала це рішення ЄСПЛ «розгромним для агресора».

«Кілька хвилин тому ЄСПЛ оголосив рішення по суті в першій міждержавній справі в ЄСПЛ «Україна проти Росії (щодо Криму)»! ЄСПЛ визнав, що уряд України довів існування систематичних порушень наших громадян з початку окупації Росією Криму в лютому 2014 року», – написала вона у Фейсбуці.

Читайте також: Справа «Україна та Нідерланди проти Росії» у ЄСПЛ допоможе Україні встановити справедливість - Мудра

За її словами, ЄСПЛ одноголосно встановив, що українська сторона довела існування з боку РФ адміністративної практики:

- зникнень та відсутності ефективного розслідування у цьому зв’язку за статтею 2 Конвенції;

- жорстокого поводження та незаконних затримань за статтями 3 та 5 Конвенції;

- незаконного поширення російського законодавства, в результаті чого суди в Криму не можуть вважати такими, що встановлені відповідно до закону, за статтею 6;

- примусової зміни українського громадянства на російське за статтею 8 Конвенції;

- систематичних масових обшуків у порушення статті 8;

- примусове переміщення на територію РФ засуджених у порушення статті 8;

- нападів та переслідування релігійних лідерів, які не належали до РПЦ, обушків та конфіскації майна у цьому зв’язку у порушення статті 9;

- закриття неросійских медіа, в тому українських та кримськотатарських телестанцій, постійні переслідування та напади на журналістів у порушення статті 10;

- заборона мирних зібрань та протестів та напади і переслідування їхніх організаторів у порушення статті 11 Конвенції;

- експропріація приватного майна в порушення статті 1 Першого протоколу;

- закриття українських та кримськотатарських класів усупереч статті 2 Першого протоколу;

- порушення права на свободу на пересування між окупованою територією Криму та материковою частиною України;

- дискримінація кримських татар;

- порушення прав політичних в’язнів, неможливості їх повернення в Україну та жорстокого поводження з ними в окупованому Криму та на території РФ.

Читайте також: РосЗМІ видають відхилене ЄСПЛ клопотання за “відкриту справу” проти України

«У січні 2021 року рішенням щодо прийнятності у «кримській» справ ми (ЄСПЛ, який виніс рішення, та уряд України, який постійно доводив всі факти захоплення Криму та порушень прав людини) знесли версію Росії щодо «волевиявлення» та «законного приєднання Криму до складу РФ». Сьогодні, 25 червня 2024 року, рішенням по суті зведено нанівець десятирічні розповіді Росії, що права людини в Криму дотримуються!» – зазначила уповноважена.

Вона також наголосила, що це рішення є першим, в якому міжнародна судова інстанція визнала РФ відповідальною за політику масштабних та систематичних порушень різноманітних прав та свобод людини на тимчасово окупованій території АР Крим та м. Севастополь.

«Це рішення унікальне – ряд висновків та порушень за Конвенцією сьогодні ЄСПЛ визнав вперше в своїй практиці (застосування російського законодавства, незаконні суди, примусова зміна громадянства)... Це важливий етап та результат на шляху до притягнення агресора до міжнародно-правової відповідальності», – зазначила Сокоренко.

Варто зазначити, що рішення по суті у «кримській» справі стосується першого позову України, з якого почалася історія міждержавних справ України проти Росії в ЄСПЛ.

Росія з 2022 року припинила брати участь у провадженнях в ЄСПЛ попри те, що досі несе відповідальність за рішеннями щодо скарг, поданих до вересня 2022 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-