Справа «Україна та Нідерланди проти Росії» у ЄСПЛ допоможе Україні встановити справедливість - Мудра

Справа «Україна та Нідерланди проти Росії» у ЄСПЛ допоможе Україні встановити справедливість - Мудра

Ексклюзив
Укрінформ
Справа “Україна та Нідерланди проти Росії” у ЄСПЛ є можливістю для України встановити справедливість на міжнародному рівні, показати світовій спільноті реальні докази злочинів Росії, оцінені незалежним міжнародним судовим органом.

Про це заступниця керівника ОП Ірина Мудра, яка представляє делегацію України на слуханнях у Страсбурзі, сказала в ексклюзивному коментарі кореспонденту Укрінформу в Гаазі.

“Ця справа є нічим іншим як можливістю для України встановити справедливість на міжнародному рівні, показати світовій спільноті реальні докази злочинів Росії, оцінені незалежним міжнародним судовим органом. Позитивне рішення у цій справі не тільки допоможе індивідуальним заявникам, які постраждали від дій РФ, отримати належну їм компенсацію, але також буде потужним інструментом для України у дипломатичному, політичному та юридичному сенсі на міжнародних майданчиках”, - підкреслила вона.

Мудра також наголосила, що з 2014 року Росія намагається знищити державний суверенітет України. З початком повномасштабного вторгнення держава-агресор продовжує зазіхати на основи правопорядку, що протягом кількох десятиліть вибудовувались усією Європейською спільнотою.

“На жаль, повернути втрачені життя та здоров’я, розірвані, в буквальному сенсі долі, подолати особисту трагедію кожного, хто постраждав від злочинних дій Росії об’єктивно неможливо. Але разом з тим існує міжнародна система правосуддя, в основі якої покладено захист фундаментальних прав людини та забезпечення відповідальності за їх порушення. Відтак для України ця справа має сакраментальне значення, адже йдеться про глобальне питання встановлення справедливості шляхом притягнення агресора до міжнародної відповідальності за масові та систематичні порушення прав людини на території нашої держави і відповідно забезпечення належного відшкодування жертвам порушень та державі в цілому”, - сказала Мудра.

Читайте також: На основі рішень ЄСПЛ можна буде конфіскувати активи РФ - суддя Гнатовський

Варто підкреслити, що зобов’язання виконувати рішення ЄСПЛ не має обмежень у часі. Тобто, якщо Росія коли-небудь у майбутньому матиме намір повернутись до Ради Європи, вона буде зобов’язана виконати всі рішення ЄСПЛ.

“Важливо й те, що встановлення відповідальності РФ за порушення прав людини в Україні у згаданій вище міждержавній справі створить міцну основу для потерпілих, які подали індивідуальні заяви до ЄСПЛ проти Росії, в тому числі, у зв’язку з повномасштабним вторгненням. Таким чином, постраждалі матимуть правові підстави вимагати від РФ компенсації за порушення їхніх прав та завдані збитки”, - наголосила Мудра.

На слуханнях у Страсбурзі делегацію України представляє заступниця керівника Офісу Президента України Ірина Мудра, Уповноважена у справах Європейського суду з прав людини Маргарита Сокоренко разом з представниками Секретаріату Уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини Міністерства юстиції України. А також юридичні радники – Бен Емерсон, Тімоті Отті та Лорд Гульєльмо Вердіраме.

Як повідомляв Укрінформ, у Страсбурзі Європейський суд з прав людини сьогодні, 12 червня, розпочав усні слухання щодо прийнятності та суті міждержавної справи “Україна та Нідерланди проти Росії”.

Справа стосується порушень прав людини на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей з 2014 року та в ході повномасштабного вторгнення Росії на територію України за заявами №№ 8019/16, 43800/14, 28525/20 та 11055/22, до якої в частині щодо повномасштабного вторгнення Росії в Україну 26 держав та 1 неурядова організація приєдналися як третя сторона.

Європейський суд не здійснює пряму відеотрансляцію засідань, але відеозапис усних слухань у справі “Україна та Нідерланди проти Росії” буде опубліковано сьогодні на сайті ЄСПЛ після завершення засідання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-