ЄСПЛ перейшов до підготовки вироку у справі «Україна та Нідерланди проти Росії»

ЄСПЛ перейшов до підготовки вироку у справі «Україна та Нідерланди проти Росії»

Укрінформ
У середу у Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ) завершились усні слухання у міждержавній справі «Україна та Нідерланди проти Росії», яка стосується порушень прав людини на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей з 2014 року та в ході повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Слухання тривали майже цілий день, оскільки до справи в частині щодо повномасштабного вторгнення Росії в Україну долучились 26 держав та 1 неурядова організація, передає кореспондент Укрінформу.

«Європейський суд надав також можливість озвучити позицію сторонам, які приєднались, тож вона була представлена у три етапи. Була спільна позиція усіх держав, яку вони разом підготували та представляли, по 45 хвилин, а також короткі виступи від уряду Польщі та Великої Британії», - розповіла уповноважена у справах Європейського суду з прав людини Маргарита Сокоренко.

Фото надані Маргаритою Сокоренко

Вона, а також заступниця керівника Офісу Президента Ірина Мудра, юридичні радники Тім Отті та Бен Еммерсон мали годину для представлення по суті.

Фото надані Маргаритою Сокоренко

За словами Сокоренко під час виступів інших сторін відчувалось спільне розуміння трагедії, через яку проходить Україна.

«Всі, хто виступав починали з того, що вони підтримують Україну і розуміють через які неймовірні виклики проходять українці. Родичі та потерпілі рейсу МH -17 згадали, що коли почалось повномасштабне вторгнення, вони знову відчули такі ж переживання, коли дізнались про загибель своїх рідних, ніби повторно пережили це», - поділилась уповноважена у справах ЄСПЛ.

Читайте також: У ЄСПЛ почалися усні слухання у справі «Україна та Нідерланди проти Росії»

«Я підсумовувала все, що ми подавали та озвучували за ці десять років, в тому числі, і сьогодні. Про те, що порушення прав людини РФ є масовими та системними. А також, що з повномасштабним вторгненням злочинна практика Росії лише поширились» - розповіла вона.

«Усе, що ми могли по максимуму вкласти в наш позов, ми вклали. Тож тепер уряд просить, аби Європейський суд визнав всі ті системні та значні порушення, на які скаржиться Україна у цих міждержавних справах», - підсумувала Сокоренко.

Тепер судді ЄСПЛ починають процес підготовки до ухвалення рішення.

Як повідомляв Укрінформ, У Страсбурзі Європейський суд з прав людини сьогодні, 12 червня, розпочав усні слухання щодо прийнятності та суті міждержавної справи “Україна та Нідерланди проти Росії”.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-