У ЄСПЛ почалися усні слухання у справі «Україна та Нідерланди проти Росії»

У ЄСПЛ почалися усні слухання у справі «Україна та Нідерланди проти Росії»

Укрінформ
У Страсбурзі Європейський суд з прав людини сьогодні, 12 червня, розпочав усні слухання щодо прийнятності та суті міждержавної справи “Україна та Нідерланди проти Росії”.

Як повідомляє власний кореспондент Укрінформу, у Страсбург прибула делегація України, у складі якої, зокрема, уповноважена у справах Європейського суду з прав людини Маргарита Сокоренко разом з представниками Секретаріату уповноваженого у справах ЄСПЛ, а також заступниця керівника Офісу Президента Ірина Мудра.

Фото: Сокоренко, ФБ

Європейський суд не здійснює пряму відеотрансляцію засідань, але відеозапис усних слухань у справі “Україна та Нідерланди проти Росії” буде опубліковано сьогодні на сайті ЄСПЛ після завершення засідання.

Справа стосується порушень прав людини на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей з 2014 року та в ході повномасштабного вторгнення Росії на територію України за заявами №№ 8019/16, 43800/14, 28525/20 та 11055/22, до якої в частині щодо повномасштабного вторгнення Росії в Україну 26 держав та 1 неурядова організація приєдналися як третя сторона.

Читайте також: На основі рішень ЄСПЛ можна буде конфіскувати активи РФ - суддя Гнатовський

Також на слухання до Страсбурга в ЄСПЛ із Нідерландів прибули родичі загиблих в катастрофі рейсу МН17.

Як повідомляв Укрінформ, у липні 2020 року Нідерланди подали до ЄСПЛ міждержавну заяву проти Російської Федерації щодо збиття у липні 2014 року пасажирського літака рейсу МН17 та загибелі 298 осіб. Уряд України висловив бажання доєднатися до цієї міждержавної заяви як третя сторона.

27 листопада 2020 року ЄСПЛ повідомив про об’єднання трьох міждержавних справ в одну справу “Україна та Нідерланди проти Росії” за заявами NoNo 8019/16, 43800/14, 28525/20:

- “Україна проти Росії (щодо східної України)” за заявою No 8019/16, яка стосується масових та систематичних порушень прав людини на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей;

- “Україна проти Росії” за заявою No 43800/14 щодо викрадення та спроб незаконного вивезення дітей-сиріт з Донецької та Луганської областей на територію Російської Федерації у 2014 році;

- “Нідерланди проти Росії” за заявою No 28525/20 щодо збиття літака рейсу Малайзійських авіаліній MH17.

Уряд Нідерландів скаржиться в частині подій щодо збиття МН17. Українська ж заява щодо подій у східній Україні ширша, при цьому уряд України також скаржиться щодо збиття пасажирського літака. Тому міждержавні справи України і Нідерландів пов’язані.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-