Імітували страту і знімали на телефон: оголосили підозру військовим РФ, які знущалися з полонених

Служба безпеки України заочно повідомила про підозру двом російським військовим, які знущалися з українських полонених під час наступу армії РФ на Харків у 2024 році.

Про це повідомляє пресцентр СБУ, передає Укрінформ.

Як зазначається, СБУ зібрала нові докази воєнних злочинів РФ на території України.

Цього разу йдеться про командира 3-ї стрілецької роти 153-го танкового полку 47-ї танкової дивізії 1-ї танкової армії Збройних сил РФ Олексія Кіпріна та старшого стрільця 2-го взводу 3-ї стрілецької роти зазначеного вище військового з’єднання Олексія Кучманова.

За даними спецслужби, у травні-червні цього року обидва фігуранти брали участь у повторному наступі армії РФ на Харків.

У ході боїв у районі селища Стариця Чугуївського району Кіпрін та його підлеглий разом із трьома спільниками взяли у полон чотирьох українських воїнів.

Під час конвоювання зв’язаних військовополонених фігуранти били їх, збивали з ніг, імітували страту, здійснюючи постріли поруч з їхньою головою.

Усі тортури Кіпрін фіксував на камеру свого мобільного телефону, а потім виклав це відео в мережу Інтернет.

Після документування вчинених воєнних злочинів РФ та проведення відповідних експертиз була сформована доказова база на обох фігурантів.

Читайте також: Команда МКС оглянула катівні, облаштовані військовими РФ під час окупації Харківщини

На підставі цих матеріалів слідчі СБУ повідомили Кіпріну і Кучманову про підозру за ч. 2 ст. 28 та ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни, вчинене за попередньою змовою групою осіб).

Наразі тривають комплексні заходи для притягнення обох російських військових до відповідальності.

Як повідомляв Укрінформ, у звіті Інституту вивчення війни (ISW) ідеться, що російські військові командири схвалюють страту бійців Збройних сил України, які здаються в полон.

Фото: Getty Images