Кремль боїться, що Україні дозволять бити далекобійною зброєю - ISW

Кремль, схоже, докладає значних зусиль, щоб вплинути на західні дискусії щодо дозволу Україні використовувати далекобійну зброю для ударів по військових об'єктах в Росії, що свідчить про глибоке занепокоєння РФ щодо того, які наслідки матимуть такі удари для наступальних операції в Україні.

Про це йдеться узвітіІнституту вивчення війни (ISW), передає Укрінформ.

Навіть невелика кількість успішних українських дальніх ударів може мати асиметричний вплив і спонукати російські війська перемістити свої склади з боєприпасами за межі досяжності зброї, наданої Заходом, вважають аналітики. Це ускладнить російську логістику в безпосередній близькості до України.

Як приклад, у звіті нагадують, що влітку 2022 року українські війська завдали ударів з HIMARS по окупованій частині Україні, що змусило російські війська розосередити склади боєприпасів і погішило ефективність російської логістики.

«Російська влада, ймовірно, стурбована тим, як переміщення складів та інших важливих об'єктів далі від лінії фронту вплине на російські наступальні операції в Україні, і, як видається, докладає значних зусиль для того, щоб завадити Заходу надати дозвіл Україні», - вважають аналітики.

Проте переваги від надання Україні дозволу на використання далекобійної зброї можуть переважати ризик російської відплати більше, ніж наразі вважають західні політики, вважає ISW.

Читайте також: Москва не збирається відмовлятись від наступу на Донеччині, щоб зупинити ЗСУ в Курській області - ISW

«Кремль проводив таємні операції проти західних держав задовго до того, як почалися дискусії про використання західної зброї, і Кремль може мати намір активізувати ці операції незалежно від рішення Заходу, оскільки ці операції підтримують інші цілі Кремля щодо дестабілізації європейських країн і підриву військової готовності НАТО», - йдеться у звіті.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський заявив, що Україні потрібен дозвіл на використання далекобійної зброї по військових об’єктах на території Росії від чотирьох країн – Сполучених Штатів, Великої Британії, Франції та Німеччини.

В свою чергу міністр закордонних справ Великої Британії Девід Леммі сказав, що очікує, що рішення щодо скасування обмежень для України буде прийняте до початку зими.