Прокуратура перевіряє інформацію про розстріл росіянами 16 бійців ЗСУ на Покровському напрямку

Прокуратура розпочала досудове розслідування щодо опублікованої 1 жовтня інформації про ймовірний розстріл представниками Збройних сил Російської Федерації 16 українських військовослужбовців.

Як передає Укрінформ, про це Офіс генерального прокурора повідомляє у Фейсбуці.

За процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури розпочато досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 Кримінального кодексу України).

«1 жовтня 2024 року у Телеграм-каналах з’явилась інформація про ймовірний розстріл представниками ЗС РФ 16 українських військовослужбовців. За даними медіа, черговий воєнний злочин російська окупаційна армія вчинила в районі сіл Миколаївка і Сухий Яр Покровського району», - зазначили в ОГП..

За даними прокуратури, на оприлюдненому відео зафіксовано, як під контролем ворога військовослужбовці ЗСУ, яких взяли у полон, вийшли з лісопосадки. «Після того, як вони вишикувались в шеренгу, окупанти умисно відкрили по них вогонь на ураження. Поранених, які подавали ознаки життя, добили впритул автоматною чергою», - додали у відомстві.

В ОГП підкреслили, що такі дії є цинічним і грубим порушенням Женевських конвенцій та кваліфікуються як тяжкий міжнародний злочин.

Читайте також: Розстріли загарбниками цивільних відбуваються буквально на кожному напрямку фронту - військовий

«Це наймасовіший відомий випадок страти українських військовополонених на лінії фронту. І це ще одне свідчення того, що вбивства та катування полонених — не випадковість, а цілеспрямована політика російського військового та політичного керівництва», - наголосив генеральний прокурор Андрій Костін.

Наразі проводяться заходи для перевірки опублікованого матеріалу. Розпочаті слідчі і розшукові дії для встановлення усіх обставин злочину.

Як повідомляв Укрінформ, прокуратура розпочала досудове розслідування щодо опублікованої 3 вересня інформації про нібито розстріл представниками Збройних сил Російської Федерації українських військовослужбовців.