Ремонт авто, амуніція, РЕБи: військовий розповів, на що йдуть 100 тисяч «бойових»

Відео

Люди донатять на армію і дуже цим допомагають, але вони навіть не здогадуються, скільки на війну витрачають самі військові.

Про це розповів боєць 47-ї бригади «Маґура» Віктор Хамець з позивним «Рево» у програмі «Станція Краматорськ», яка вийшла на новому Ютуб-каналі Укрінформу. 

«Те, що ми отримуємо, навіть ті 100 тисяч доплати "бойових", – ми їх не бачимо. У мене не виходить відкласти навіть 10 тисяч гривень собі. Є машини, які потрібно ремонтувати, є потреби відділення взводу, на які ми скидаємо, на РЕБи, на гуму для автівок…», – зазначив боєць.

За словами військового, кожен виїзд на передову – це мінус один комплект покришок, а за добу буває по 16 виїздів. «Дуже багато осколків на одній машині. Ти їдеш забирати пораненого, вивозиш назад на одному ободі, бо ж під зоною обстрілу не зупинитися, щоб поміняти запаску», – пояснює Рево.

Військовий також розповів, що чимало коштів витрачається на амуніцію, взуття, комфортну форму. Армійцям видають одяг, але, за словами бійця, він не багатофункціональний. Наприклад, навіть бронежилетів потрібно кілька різних, для різних ситуацій і виїздів. І це не забаганка, а необхідність, бо від цього залежить мобільність бійця, а отже швидкість та шанси на виживання – аргументує Рево.

РЕБи бійці також купують за свої гроші, бо ті, які отримують від Міноборони, за словами військового, не мають усіх необхідних частот. «Вартість БМП «Бредлі» та навчання екіпажу значно вища за вартість РЕБу, це півмільйона гривень, а не доларів. Не розумію, чому на це не зважають при закупівлях РЕБів», – зауважив Хамець.

Повну версія інтерв’ю з бійцем можна переглянути у сьогоднішній програмі «Станція Краматорськ».

Читайте також: Більшість цивільних не уявляють, що таке армія в нинішніх умовах - військовий

Віктор Хамець – розвідник, водій-механік БМП «Бредлі», боєць 47-ї бригади «Маґура». Воював у 2014-15 роках контрактником, звільнився після поранення за станом здоров’я. З початком повномасштабного вторгнення записався до лав ТРО у Полтаві, звідки заново почав свій військовий шлях.

Як повідомлялося, «Станція Краматорськ» – це спільний продукт Укрінформу та Центру протидії з дезінформацією при РНБО. Головна мета проєкту – через відверту розмову показати особисту життєву історію героя та водночас висвітлити основні російські ІПСО на тему армії та війни.

Ведучі програми Костянтин та Влада Ліберови – документальні фотографи, які фіксують події в Україні з перших днів повномасштабного вторгнення.