Військовий про провал контрнаступу на Запоріжжі: Через кожен метр-два були мінні шлагбауми

Відео

Під час українського контрнаступу на Запоріжжі у 2023 році через кожен метр-два стояли мінні шлагбауми. Крім того, російські військові тримали там багато панівних висот, звідки прострілювали все, що можливо.

Про це розповів безпосередній учасник літнього контрнаступу на Запорізькому напрямку Віктор Хамець з позивним «Рево» у програмі «Станція Краматорськ», яка вийшла на новому Ютуб-каналі Укрінформу.

За словами військового, в 47-ї бригади була дуже велика вогнева міць, але ще на початку цього наступу не було змоги розгорнути і показати її через дуже щільне замінування.

«Я був на Харківщині, на Сумщині, де, в принципі, також непогано заміновано було на кордонах, але на Запоріжжі через кожен метр-два стояли мінні шлагбауми, і крім звичайних танкових мін ще й піхотні повсюди розсипані. Дуже щільно було», – зазначив він.

Окрім того, за словами «Рево», на Запоріжжі ворог тримав багато панівних висот, звідки прострілював «все, що тільки можна».

«Дуже легко критикувати наступ, сидячи десь на дивані, не знаючи реального стану речей. Я знаю багато військових, які критикували цей наступ, але найлегше критикувати, не володіючи всією інформацією», – зауважив «Рево».

Крім того, за його словами, у бригаді було багато вмотивованих і добре навчених бійців, але «необстріляних», без бойового досвіду: і це проблема не лише 47-ї бригади, схожа ситуація була і в інших підрозділах.

Усе залежить від бойових умов, зауважив військовий: «Коли нас перекинули на Донбас, ми були в шоці, що там є посадки, бо ж на Запоріжжі – одні штурпаки, там і сховатися ніде було. Так, історія бригади розпочалася не дуже добре, але ми потім поклали багато ворогів на Степовому і довели свою бойову міць».

Повну версія інтерв’ю з бійцем можна переглянути у сьогоднішній програмі «Станція Краматорськ».

Читайте також: Більшість цивільних не уявляють, що таке армія в нинішніх умовах - військовий

Віктор Хамець – розвідник, водій-механік БМП «Бредлі», боєць 47-ї бригади «Маґура». Воював у 2014-15 роках контрактником, звільнився після поранення за станом здоров’я. З початком повномасштабного вторгнення записався до лав ТРО у Полтаві, звідки заново почав свій військовий шлях.

Контрнаступ 2023 року – наступальна операція Сил оборони України, в результаті якої планувалося прорвати оборону противника та протягом кількох місяців вийти до узбережжя Азовського моря, перерізавши Росії сухопутне сполучення з окупованим Кримом. Втім, запланований наступ не вдався, обмежившись невеликими локальними здобутками території. Великі мінні поля та російське панування в повітрі й нестача техніки унеможливили броньовий прорив, і після значних втрат протягом перших місяців контрнаступу українські війська перейшли до стратегії війни на виснаження.

Як повідомлялося, «Станція Краматорськ» – це спільний продукт Укрінформу та Центру протидії з дезінформацією при РНБО. Головна мета проєкту – через відверту розмову показати особисту життєву історію героя та водночас висвітлити основні російські ІПСО на тему армії та війни.

Ведучі програми Костянтин та Влада Ліберови – документальні фотографи, які фіксують події в Україні з перших днів повномасштабного вторгнення.