Командувач Медсил ЗСУ прокоментував постачання до армії неякісних турнікетів

Ексклюзив

Проблема забезпечення Медичних сил всім необхідним не може бути вирішена одномоментно, однак на сьогодні створений достатній запас якісних і сертифікованих індивідуальних аптечок для військовослужбовців. Іноді трапляються випадки нецентралізованого постачання турнікетів сумнівної якості.

Про це в інтерв’ю Укрінформу повідомив командувач Медичних сил ЗСУ Анатолій Казмірчук.

«Я не бачив жодного керівника закладу або жодного лікаря, який би сказав, що в мене є все, що потрібно. Скажу, що це вічний процес, це вічна проблема, і сказати, що вона може бути вирішена одномоментно, раз і не завжди - ні. Але в даній ситуації важливим є те, як ви сказали правильно, щоб засоби, які використовують для збереження життя військовослужбовців, були якісними. І ми собі поставили за завдання №1 – це забезпеченість військовослужбовців якісними і лише сертифікованими АМЗІ (аптечка медична загальновійськова індивідуальна – ред.) та їх складовими, які відповідають міжнародним стандартам, стандартам НАТО. На сьогодні нам вдалося створити достатній запас цих складових АМЗІ», - повідомив Казмірчук.

Коментуючи питання постачання до армії неякісних турнікетів, командувач відзначив, що ця проблема перебуває на контролі, хоча й іноді трапляються випадки нецентралізованого постачання турнікетів сумнівної якості.

«Скажімо відверто, що існує проблема, коли до наших підрозділів потрапляє частина, в тому числі турнікетів або загальновійськових індивідуальних аптечок, які не завжди відповідають якості. Чому? Ну, певна частина таких засобів надходить туди не централізовано. Про що йде мова? Ми знаємо і завжди дякуємо громадянам України, які допомагали, допомагають і будуть допомагати Збройним силам, але іноді стається так, що ті індивідуальні аптечки або турнікети можуть бути сумнівного виробника», - зазначив Казмірчук.

Зараз, за його словами, в командуванні Медичних сил створені мобільні групи медичного постачання, які з певною періодичністю перевіряють наявність і необхідну кількість засобів захисту і їхню відповідність стандартам.

Читайте також: У Міноборони запевнили, що у стабпунктах немає дефіциту крові

Крім того, за його словами, за цей рік вдалося вирішити проблему зі списанням індивідуальних аптечок.

Також командувач повідомив, що вилучені неякісні турнікети використовуються в навчальних центрах, де готують мобілізованих.

Як повідомляв Укрінформ, у січні 2024 р. заступниця міністра оборони Наталія Калмикова разом із представниками командування Медичних сил Збройних сил України та командою Leleka Foundation здійснили перевірку складу медичного майна й оцінили стан та наявність аптечок і наплічників бойового медика.