Пілот Іван Смеречанський - герой чергової програми «Командири нашої перемоги»

Анонс

Під час повномасштабного вторгнення роль українських винищувачів змінилася: тепер вони не лише збивають повітряні цілі, а й виконують завдання з точкових бомбардувань. Першим пілотом, який успішно застосував цей підхід, став Іван Смеречанський на позивний «Смерека».

Про ті події командир авіаційної ескадрильї 114-ї бригади тактичної авіації, підполковник Іван Смеречанський розповів у новому випуску проєкту «Командири нашої перемоги», який вийде на новому Ютуб-каналі Укрінформу 14 жовтня о 18:00.

Це відбулося у 2022 році, під час Херсонської операції, що дозволило завдати значних втрат окупантам.

«Перші рази було дуже страшно. З таким озброєнням ми ніколи не працювали, і ти не знаєш, як поведе себе літак. Ми застосовували протирадіолокаційні ракети HARM. Втім, дуже успішно, ворог не очікував від нас такого», – згадує Смерека.

Читайте також: Військовий: Україна може досягти паритету з Росією у БПЛА до середини 2025 року

На його рахунку – понад 200 бойових вильотів. Повномасштабне вторгнення він зустрів у кабіні літака над Харковом.

«Я побачив на власні очі, як почали бомбити Харків. Спочатку думав, що це якийсь сон, що зараз прокинуся. Коли піднявся в небо, побачив, як бомблять мирне населення. І зрозумів, що треба захищати державу», – ділиться спогадами Смеречанський.

За його словами, кожен бойових виліт – це постійна загроза. Аби виконати завдання, пілотам доводиться вилітати в зону ураження ворога, розповідає Іван: «Це кожен раз адреналін та страх. Ти перебуваєш у зоні поразки противника і їхніх комплексів. І це дуже страшно, тому що в будь-який момент тобі із землі кажуть, що по тобі пуск ракети. Ти просто повинен перебороти це і з холодною головою виконувати маневри, щоб ця ракета в тебе не влучила. Це можуть бути долі секунди».

Іван Смеречанський пройшов шлях від льотчика-лейтенанта до командира ескадрильї, але зазначає, що в небі немає звань чи посад: «Ми всі рівні. Ми всі робимо одну справу. І я постійно кажу – ракеті ворога все одно, хто в кабіні», – зауважує пілот.

Читайте також: Розстріли загарбниками цивільних відбуваються буквально на кожному напрямку фронту - військовий

Більше інформації про сучасну українську авіацію, виклики для пілотів та роль винищувачів у війні можна дізнатися у новому випуску проєкту «Командири нашої перемоги», який вийде сьогодні ввечері.

Як повідомлялося, Укрінформ започаткував серію програм «Командири нашої перемоги» про представників командної ланки ЗСУ. Під час інтерв’ю глядачі більше дізнаються про командирів, від яких залежить не лише успішне виконання бойових завдань, а й життя бійців. Це – офіцери, за плечима яких бойовий досвід, здобутий у складних військових операціях; командири, на яких рівняються бійці та які ведуть до Перемоги.