Україна має абсолютне право бити по цілях у Росії, з яких її атакують - глава Представництва НАТО

Ексклюзив

Керівництво НАТО визнає право України, яка веде боротьбу проти країни-агресора Росії, на далекобійні удари по законних цілях на території РФ, проте надання дозволу на використання західної зброї з цією метою залишається за країнами, що цю зброю постачають.

Про це в інтерв’ю Укрінформу сказав старший представник НАТО в Україні Патрік Тернер.

«По-перше, згідно з міжнародним правом, Україна має абсолютне право в рамках права на самозахист, закріпленого у Статуті ООН, завдавати ударів по військових цілях за межами своїх кордонів, з яких РФ вас атакує. Україна вже користується цим правом як за допомогою зброї, наданої союзниками по НАТО, так і за допомогою власного озброєння», – зауважив Тернер.

Дипломат при цьому зауважив, що, «очевидно, це справа кожної країни-учасниці вирішувати, як Україна має використовувати зброю, яку така країна надає».

Читайте також: Наразі немає серйозного ризику ядерної ескалації з боку Росії - представник НАТО

«Наш загальний намір, як я відзначав, полягає в тому, щоб допомогти Україні опинитися в найкращій можливій ситуації на полі бою, і тому на Вашингтонському саміті було прийнято широкий спектр рішень. Ось чому члени Альянсу цього року надають 40 мільярдів євро військової допомоги, і ось чому це база, від якої ми рухаємося далі. Ось чому ми маємо NSATU. Ось чому члени Альянсу майже щотижня оголошують нові рішення щодо постачання різних систем озброєння та боєприпасів», – зауважив дипломат.

Водночас НАТО неодноразово відзначило, що «прогрес на полі бою не залежатиме від якоїсь конкретної системи, одного конкретного виду зброї чи одного конкретного дозволу на її використання», нагадав Тернер.

Читайте також: Міністри оборони НАТО цього тижня обговорять прогрес у допомозі Україні

Як повідомлялося, Україна продовжує системно роз’яснювати партнерам необхідність отримання від них дозволу на враження законних цілей у глибині РФ західною зброєю для зменшення наступального потенціалу країни-агресора.

Наразі Україна використовує для виконання подібних завдань зброю власного виробництва, здебільшого ударні безпілотні літальні апарати, які вже уражали важливі цілі в різних регіонах РФ, зокрема склади з боєприпасами і ракетами та військові аеродроми.