Міністри оборони НАТО цього тижня обговорять прогрес у допомозі Україні

Міністри оборони НАТО цього тижня обговорять прогрес у допомозі Україні

Ексклюзив
Укрінформ
Попри перенесення зустрічі лідерів у форматі Рамштайн голови оборонних відомств НАТО зустрінуться у Брюсселі цього тижня, де розглянуть поточний стан виконання зобов’язань партнерів України щодо постачання систем озброєння.

Про це в інтерв’ю Укрінформу повідомив старший представник НАТО в Україні Патрік Тернер.

«Ми дуже уважно стежимо за розвитком подій (щодо стану поточної військової допомоги Альянсу Україні – ред.), і я впевнений, що це та інші зобов’язання у ключових пріоритетних сферах будуть переглянуті цього тижня на зустрічі міністрів оборони НАТО в Брюсселі, в якій візьме участь міністр оборони України Рустем Умєров, в рамках зустрічі Ради Україна-НАТО. Як відомо, зустріч у форматі «Рамштайн» довелося перенести. Сторони розглядатимуть наші позиції щодо систем ППО та інших пріоритетів», – повідомив Тернер.

Дипломат заявив, що і на Вашингтонському саміті, і згодом домовилися зробити спільними зусиллями багато речей. «У верхній частині цього списку заходів, складеного у Вашингтоні, було колективне зобов’язання членів Альянсу надати Україні цього року військової допомоги мінімум на 40 мільярдів євро», – заявив дипломат.

Він нагадав, що для координації допомоги Україні у Вісбадені було започатковано Центр допомоги НАТО для України у сфері безпеки та навчання (NSATU), висловивши сподівання, що протягом кількох місяців Центр запрацює на повну силу.

«Новий генеральний секретар чітко дав зрозуміти, що, по-перше, ми повинні виконати те, що обіцяли, а, по-друге, нам потрібно робити ще більше і ще швидше, якщо ми у змозі це робити», - підкреслив Тернер.

Читайте також: Рютте відвідає штаб-квартиру НАТО, яка координує допомогу Україні

Як повідомлялося, Президент України Володимир Зеленський минулого тижня презентував лідерам провідних європейських країн План перемоги та наголосив, що діяти спільними зусиллями треба вже зараз, протягом найближчих місяців.

Зеленський також подякував усім партнерам на Балканах та в регіоні Південно-Східної Європи за підтримку Формули миру й формату Саміту миру.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-