Росіяни розстріляли двох полонених бійців ЗСУ поблизу Селидового на Донеччині

Офіс генерального прокурора розпочав досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом розстрілу російськими військовими поблизу Селидового Донецької області двох полонених бійців Збройних сил України.

Про це повідомив Офіс генерального прокурора, передає Укрінформ.

За оперативними даними, 18 жовтня 2024 року, о 14:38, представники Збройних сил Російської Федерації у Покровському районі на Донеччині захопили в полон двох українських військовослужбовців.

Російські військові, які штурмували лісопосадку поблизу міста Селидове, поклали беззбройних військовополонених долілиць й утримували їх у такому положенні, притискаючи ногами до землі. Через деякий час вони їх розстріляли впритул з автоматичної зброї.

В ОГП наголосили, що вбивство військовополонених є грубим порушенням Женевських конвенцій і кваліфікується як тяжкий міжнародний злочин.

Читайте також: Встановили імена 13 військових із 16 розстріляних під час здачі у полон - Офіс генпрокурора

Досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 Кримінального кодексу України) здійснюють слідчі Головного управління Служби безпеки України в Донецькій і Луганській областях.

Читайте також: Російські військові розстріляли полоненого на Бахмутському напрямку - ОГП

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець у цьому зв'язку наголосив, що страти окупантами українських військовополонених стали системними. Він повідомив ООН та МКЧХ про черговий воєнний злочин РФ. «Міжнародні організації та демократичний світ мають нарешті прокинутися та вживати заходів для притягнення до відповідальності воєнних злочинців», - підкреслив омбудсмен.

Як повідомляв Укрінформ, за даними уповноваженого Верховної Ради з прав людини Дмитра Лубінця, Україні відомо вже про понад сотню випадків страти російськими військовими бійців Сил оборони, які здавалися в полон.