Встановили імена 13 військових із 16 розстріляних під час здачі у полон - Офіс генпрокурора

Встановили імена 13 військових із 16 розстріляних під час здачі у полон - Офіс генпрокурора

Ексклюзив
Укрінформ
Правоохоронці встановили імена 13 військовослужбовців із 16 розстріляних, які здавалися у полон на Покровському напрямку.

Про це повідомив у коментарі Укрінформу начальник Департаменту війни Офісу генпрокурора Юрій Бєлоусов.

«Стосовно останніх випадків. За фактом страти 16 бійців ми працюємо і встановили дані наших 13 військових, ще по трьох встановлюються дані, тому що немає доступу до військової частини», – сказав він.

Бєлоусов додав, що працівники СБУ встановили підрозділ РФ, який може бути причетний до розстрілу 16 українських бійців.

Посадовець також прокоментував розстріл дев'ятьох українських бійців 10 жовтня у Курській області РФ: «По ситуації на Курщині, де стратили дев'ятьох українських військових. Ми розуміємо, хто ці бійці. Зараз з’ясовуються деталі розстрілу наших військовополонених. Ми знаємо локацію, де це відбулося на Курщині, і відпрацьовуємо два російські підрозділи, які можуть бути причетні до розстрілу».

Бєлоусов розповів, що протягом останнього року збільшилася кількість страт українських військовополонених, а також значно погіршилися умови у місцях несвободи у РФ, де утримують українських полонених. Це може свідчити про відповідні вказівки «згори». Зокрема, до розстрілів українських військовополонених свого часу закликав у своєму Телеграм-каналі заступник голови Ради безпеки РФ Дмитро Медведєв.

У свою чергу, в Україні жорстоке поводження з військовополоненими і їх розстріли, яких наразі уже налічується 102 випадки, розслідує окремий підрозділ у складі Служби безпеки України.

Відповідаючи на запитання щодо повернення тіл розстріляних українських бійців, Бєлоусов зазначив, що «військові роблять усе можливе, щоб забрати тіла своїх побратимів». Також поверненням загиблих займається Координаційний штаб з питань повернення військовополонених і спеціальний підрозділ у СБУ.

Читайте також: Лубінець повідомив ООН та МКЧХ про можливий розстріл росіянами 9 українських полонених у Курській області

Як повідомлялося, 1 жовтня 2024 року у Телеграм-каналах з’явилася інформація про ймовірний розстріл представниками ЗС РФ 16 українських військовослужбовців. На оприлюдненому відео зафіксовано, як під контролем ворога військовослужбовці ЗСУ, взяті у полон, вийшли з лісопосадки. Після того, як вони вишикувались в шеренгу, окупанти умисно відкрили по них вогонь на ураження. Поранених, які подавали ознаки життя, добили впритул автоматною чергою.

За цим фактом ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях розпочало кримінальну справу за ч. 2 ст. 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством).

Пізніше, 10 жовтня, російські військові у Курській області РФ поблизу н.п. Зелений Шлях розстріляли дев'ятьох українських бійців з підрозділу БПЛА. За даними Deepstate, українські бійці виходили на позиції, думаючи, що вони у відносному тилу, але зустріли росіян. Були змушені відстрілюватись, проте кількість БК була обмежена, і вони здалися у полон. Офіс генерального прокурора розпочав кримінальне провадження за фактом розстрілу 9 українських військовополонених у Курській області.

Фото: RFE/RL 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-