Партнери G7 оголосять про свої внески у Фонд підтримки України 25 жовтня - єврокомісар

Країни-партнери з Групи семи мають оголосити про свої внески в ініціативу 50 млрд доларів для України в Нью-Йорку 25 жовтня.

Схвалення євродепутатами резолюції про створення Механізму кредитного співробітництва та надання виняткової макрофінансової допомоги для України дозволить реалізувати цю ініціативу вже до кінця року та забезпечити виплати у 2025 році. Про це у Європарламенті в Страсбурзі заявив єврокомісар питань юстиції Дідьє Рейндерс, передає кореспондент Укрінформу.

«Партнери G7 оголосять про свої внески в ініціативу 50 млрд дол. для України в Нью-Йорку 25 жовтня. Ми продовжуємо тісно співпрацювати з нашими союзниками, щоб забезпечити їхні внески до кредитного механізму», - сказав він.

За словами Рейндерса, додаткова і термінова фінансова підтримка є критично важливою для України.

"Схвалення депутатів дозволить до кінця цього року реалізувати пропозицію створення механізму кредитного співробітництва з Україною та надання кредиту макрофінансової допомоги вже наступного року», - сказав комісар, додавши, що така підтримка ЄС має стати рятівним колом для України.

Рейнерс пояснив, що механізм кредитного співробітництва - це інструмент, спрямований на стягнення надприбутків, отриманих від знерухомлених російських активів, і надання їх Україні для погашення кредитів партнерів з ЄС та G7, а також потенційно інших країн, які бажають приєднатися до ініціативи «Надзвичайні кредити для прискорення надходжень до бюджетів».

За його словами, ця ініціатива також запроваджує деякі інноваційні функції.

Читайте також: Британія надає Україні кредит у $2,93 мільярда за рахунок заморожених активів РФ

«По-перше, на Росію покладається відповідальність за свої дії. Передбачається, що кредит не покладається на того, хто зазнав нападу, а повертається агресором. По-друге, пропозиція Єврокомісії передбачає дозвіл на надання кредиту до 35 мільярдів євро з автоматичною корекцією. Це означає, що Єврокомісія передбачає механізм автоматичної корекції, якщо кредитори G7 нададуть суму, яка перевищить загальний обсяг ризику, узгоджений з ЄС», - деталізував він.

Нагадаємо, лідери G7 у червні 2024 року в Неаполі взяли на себе зобов'язання надати Україні близько 50 мільярдів доларів США так званих "надзвичайних кредитів для прискорення надходжень до бюджету".

Як повідомляв Укрінформ, у Європарламенті у Страсбурзі тривають дебати щодо резолюції про створення Механізму кредитного співробітництва та надання виняткової макрофінансової допомоги для України. Пізніше у вівторок має відбутись голосування за цей документ.

Фото: РАР