У МКІП обговорюють скорочення мережі закладів культури через зменшення населення

У зв'язку зі зменшенням кількості людей, які проживають в Україні, постає питання скорочення мережі закладів культури.

Про це заступник міністра культури та інформаційної політики України з європейської інтеграції Тарас Шевченко сказав на форумі «Культура під час війни. Людський капітал», повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми маємо різке скорочення населення, людей, які проживають в Україні. Звучали сьогодні цифри - із 40 до 30 млн. Постає непросте питання мережі закладів культури, кадрове забезпечення. Мережа має близько 30 тис. закладів культури. І зовсім непросте питання, яке потребує обговорення та консультацій, а чи потрібна оптимізація, чи потрібне скорочення? Якщо скорочується різко кількість населення, то чи має такою ж залишатися кількість закладів культури? Так, хотілося б, щоб в кожному селі була бібліотека, але, на жаль, села вимирають, сільське населення скорочується", - сказав Шевченко.

За його словами, на це питання має бути відповідь і для того, щоб розуміти, яке має бути кадрове забезпечення цих закладів культури.

Читайте також: МКІП тримає зв'язок із закладами культури на тимчасово окупованих територіях - Карандєєв

Шевченко додав, що окрім необхідності повертати українців, які виїхали за кордон, ще потрібно намагатися їх не втратити для української культури, навіть якщо вони не повернуться в Україну. 

Як повідомлялося, т.в.о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв заявив, що за понад два роки повномасштабної війни сфера культури України втратила 18% працівників.