«Скарби Криму. Повернення»: у Києві відкрили виставку «скіфського золота»

Фото, відео

Перша леді України Олена Зеленська відкрила в Києві виставку артефактів, повернутих Україні з Нідерландів після 10 років судів.

Виставка під назвою «Скарби Криму. Повернення» проходить у Скарбниці Національного музею історії України, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Радію, що вся колекція стає нарешті доступною для всіх українців – вже від завтра, з 5 липня. Запрошую всіх подивитися на наш видатний спадок. Бо справжні національні скарби – не те, що десь сховане чи привласнене. Це те, що доступне людям і збагачує розмаїттям навіть не одну державу, а цілий світ. Вірю: так само, як ці скарби, повернеться додому й Крим, щоб бути частиною вільного світу. І тоді скіфське золото повернеться вже до кримських музеїв», – сказала вона під час офіційного відкриття виставки.

Зеленська висловила подяку представникам іноземної юридичної фірми, які співпрацювали з Міністерством юстиції та українськими адвокатами, а також командам Міністерства культури та інформаційної політики, Національного музею історії України та МЗС України, Посольству Нідерландів в Україні, які спільно зробили все можливе, щоб це стало реальністю.

Читайте також: Скіфське золото Криму: повернення на батьківщину

«Зізнаюся, деякі з них (експонатів – ред.) мала нагоду побачити трохи раніше – у лютому цього року, показуючи музеї Києва чоловіку Прем’єр-міністерки Данії Бо Тенгбергу. Прикраси пізньоскіфського та гунського часу, бронзовий посуд римської доби, китайські предмети I тисячоліття до нашої ери тоді щойно повернулися з Нідерландів і оформлювалися в експозицію. Навіть із цього переліку видно, що скарби Криму, як і сам Крим, створювали дуже різні народи й культури. Ще не існувало слова «мультикультурність», а Крим та його надбання вже такими були», – зазначила Зеленська під час відкриття.

У Києві відкрилася виставка «Скарби Криму. Повернення» / Фото: Мінкульт

На виставці «Скарби Криму. Повернення» представлено 565 безцінних експонатів із чотирьох кримських музеїв – Бахчисарайського історико-культурного заповідника, Центрального музею Тавриди (Сімферополь), Керченського державного історико-культурного заповідника та Херсонесу Таврійського (Севастополь) – перебували з експозицією в Амстердамі, коли Росія захопила Крим у 2014 році.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що повернення в Україну кримських скарбів і відкриття в Києві виставки цих артефактів є передусім перемогою справедливості і верховенства права.

На переконання міністра, повернулася частка Криму — повернеться і весь півострів.

Кулеба зазначив, що для повернення «скіфського золота» була проведена титанічна робота, результат якої був би неможливий, якби всі не працювали як одна команда. 

Очільник Міністерства культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв наголосив, що ця перемога на культурному фронті відбулася завдяки спільним діям українського уряду, Офісу Президента, Офісу генпрокурора, українських дипломатичних представництв за кордоном та підтримці міжнародного співтовариства, уряду Нідерландів, які дали можливість Україні повернути своє.

«Так само, як наші воїни сьогодні роблять все необхідне, щоб повернути наші землі, ті, хто сьогодні працюють в тилу, виконуючи свої мобілізаційні державні завдання в цьому напрямку, роблять все необхідне для того, щоб українська духовність повернулася до нас як до законних власників великої культурної спадщини», - зазначив Карандєєв.

На думку заступниці керівника Офісу Президента Олени Ковальської, те, як ці скарби поверталися в Україну, є маленькою моделлю того, як Україна йде до великої перемоги у війні. 

«Перемога - це не миттєва подія. Вона складається з маленьких дуже складних кроків і потребує зусиль багатьох людей. І ми сьогодні здобули одну з перемог, яка буде складовою нашої майбутньої перемоги. Це зусилля багатьох, зокрема, юристів, держслужбовців, діячів культури, дипломатичних представників. Сьогоднішня подія - це свято верховенства права. Я щиро дякую Міністерству культури та інформаційної політики, усім командам, які були залучені до цього. Це великий крок вперед до збереження нашої культури, ідентичності і, звичайно, до повернення Криму в Україну», - наголосила Ковальська.

Як зазначив директор Національного музею історії України Федір Андрощук, культурна спадщина на сьогоднішній день - це стратегічне поняття.

«Це те, що мають усвідомлювати і політики, і культурні діячі, і військові. І я думаю, що якраз ця виставка та її концепція, власне, про це. Про те, як Крим був окупований, як культурна спадщина використовується на сьогоднішній день Росією в своїх загарбницьких планах, і як ми маємо і мусимо цьому протистояти», - сказав Андрощук.

Читайте також: В Україні створили благодійну прикрасу «Скіфське золото» - збирають гроші на закупівлю РЕБів

Співзасновниця благодійного фонду BGV, за підтримки якого проводиться виставка, Анна Буткевич під час офіційного відкриття наголосила, що вважає повернення «скіфського золота» символічним. «В команді фонду ми говоримо, що це проєкт про дорогоцінності та цінності. А українські цінності – вони у самоідентичності, у збереженні історії, в історичній справедливості», зазначила вона.

Буткевич зазначила, що повертати спадщину важко і важливо, але ще складніше - зберегти її для наступних поколінь. «Адже окрім поняття фізичного збереження в умовах ворожих обстрілів та пограбувань, ми боремося за збереження правильних історичних контекстів та смислів, ми боремося за правду. Тож ця історія об’єднала так багато людей, установ, організацій та країн. Це неймовірна синергія. Ми вкотре переконалися: як багато можемо і які ми сильні, коли об’єднані», - сказала Буткевич. 

На думку директора державного підприємства «Кримський дім», актора та режисера Ахтем Сеітаблаєва, відкриття виставки - це надзвичайна подія і з політичної точки зору, і з культурологічної, і з мотиваційної. 

«Я радий бути частиною цього проєкту і представляти відкриття виставки«Скарби Криму. Повернення». Все, що стосується повернення нашої матеріальної спадщини, - це надзвичайно мотивує і додає віри в те, що ми обов’язково повернемо всі наші окуповані території, і головне - повернемо всю свою культурну спадщину, тому що людина не може жити без своєї пам’яті», - сказав Сеітаблаєв в коментарі Укрінформу.

Посол з особливих доручень МЗС Ігор Осташ в коментарі Укрінформу зазначив, що повернення скарбів Криму - це дійсно глобальна перемога, але його сьогодні турбує дещо інше - те, що відбувається з сучасним Кримом, який став величезним майданчиком для «чорних археологів». 

«Крим зараз розкопали повністю, особливо, коли будували трасу від Керчі до Севастополя. Ми бачимо, що зараз фактично знищили «Херсонес», де зводять гігантські масиви будинків просто на історичній території. І про це треба кричати на весь світ, тому що реально Росією знищуються історичні території Криму та розграбовуються «чорними археологами». Це просто приголомшує. І наше завдання надалі працювати з міжнародними спільнотами, щоб це все зупинити», - сказав він.

Експозиція виставки «Скарби Криму. Повернення» триватиме до остаточної деокупації Криму, після чого її перевезуть на територію українського півострова.

Фото надані МКІП